Skip to content

Kako spriječiti krađu automobila

Automobili spadaju u skuplje investicije i njihovoj kupovini obično prethodi dugotrajno razmatranje, analiza, odabir i kalkulacija troškova. Nitko od nas se ne želi naći u situaciji da uloženo vrijeme i novac jednog dana samo nestanu s parkirališta ili iz garaže. Upravo zbog toga mnoge vlasnike automobila brine kako zaštiti svoj automobil od krađe.

Za zaštitu od krađe automobila ne postoji 100% pouzdana sigurnosna mjera.

Način na koji se automobil krade ovisi o vrijednosti automobila, ali i od profila kradljivca. Najčešći je slučaj da automobile male vrijednosti kradu ovisnici o drogama koji nemaju sofisticirane alate, već uglavnom provaljuju brave i pale „na kablove“. Ukradeni se automobili rastavljaju i prodaju na dijelove ili se pak koriste za izvršavanje drugih kaznenih radnji. U drugu skupinu kradljivaca pripadaju oni koji su se educirali i koji imaju alate za provaljivanje u automobile. Takvi se automobili uglavnom prodaju u dijelovima ili im se prepravlja broj šasije. U manjem broju slučajeva se za ukradeni automobil od vlasnika traži otkup. Treću grupu čine organizirane skupine koje kradu skupe i luksuzne automobile koje uglavnom prodaju u inozemstvu. Ova grupa nastoji sačuvati automobil od oštećenja te ga najčešće podižu i odvlače s parkirališta pod krinkom parkirališnog servisa ili vučne službe. Četvrtu skupinu čine maloljetnici koji kradu automobile kako bi se provozali i dokazali u društvu. Sretna okolnost kod ovakve krađe jest što su velike šanse da pronađete automobil jer ga napuštaju kada se isprazni spremnik s gorivom.

U slučaju da vam nestane samo akumulator, znate li kako sami možete ugraditi novi?

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Odgovor na pitanje kako spriječiti krađu automobila nije nimalo jednostavan jer zapravo ne postoji 100% pouzdana sigurnosna mjera. Ipak, možete se potruditi napraviti sve što je u Vašoj moći da kradljivcu „otežate posao“ kako bi shvatio da će mu trebati dosta vremena da probije sve zaštite. To podrazumijeva kombinaciju nekoliko vrsta zaštita, a u nastavku slijede raspoložive opcije koje se grubo mogu podijeliti na mehaničke i elektronske.

Mehanička zaštita od krađe

Pod mehaničkom zaštitom podrazumijevaju se fizička blokada volana i mjenjača.

Blokada volana - vremenom se pokazalo da lopovi fizičku zaštitu koja se stavlja preko volana „čupaju“ i odvoze tako da na stup upravljača pričvrste ključ. S druge strane, ovakav oblik zaštite često deformira i oštećuje sam upravljač pa su ga vlasnici počeli izbjegavati.

Drugi je oblik blokade upravljača suptilniji i podrazumijeva blokiranje samog vretena, kao i elektronsku blokadu motora koja se vrši neovisno o računalu automobila. Međutim, iako se smatra pouzdanijim od prethodnog, ni ovaj oblik zaštite nije siguran ako kradljivac ima dovoljno vremena da se pozabavi s problemom.

Zaštita za mjenjač - pokazala se nepouzdanom jer se automobil može pokrenuti i pomaknuti pritiskanjem papučice spojke iako je ručica mjenjača u stupnju prijenosa.

Elektronska zaštita od krađe

Elektronska zaštita podrazumijeva alarm, satelitsko praćenje, skrivene prekidače i premještanje i promjenu OBD konektora.

Alarm - iako nije najpouzdaniji oblik zaštite, preporučljiv je jer čak i najjednostavniji alarm će odbiti sitne kradljivce. Složeniji alarmi kombiniraju i elektronske zaštite pa je bolje uložiti dodatni novac, osobito ako imate skuplji automobil.

Satelitsko praćenje - postoje tvrtke koje Vam nude satelitsko praćenje automobila, pa ako se dogodi da ga kradljivci odvezu, barem ćete imati veće izglede da ga pronađete. Nažalost, pojavili su se i ometači signala, pa ako kradljivci znaju da koristite satelitsko praćenje, uz odgovarajuću opremu mogu premostiti i tu poteškoću.

Skriveni prekidači - služe prekidanju dovoda struje iz akumulatora ili dovod goriva kada parkirate automobil. Preporučuje se da prekidače sakrijete na samo Vama poznata mjesta, a poželjno je ugraditi čak i lažne prekidače koji će kradljivcu oduzeti dodatno vrijeme. Ovo je intervencija za koju se najčešće morate obratiti električaru.

OBD konektor - služi za povezivanje računala u servisu s glavnim računalom automobila. Kradljivcima je potrebno svega nekoliko sekundi da „provale“ u glavno računalo putem standardnog konektora i pokrenu automobil sa svojom karticom. Zbog tog razloga se preporučuje da Vam električar ovaj konektor zamijeni nekim nestandardnim, da napravi drugačiji raspored kontakata i premjesti ga na drugo mjesto na kojem će ga kradljivac teže pronaći. Adapter koji sustav vraća u početno stanje trebate ponijeti sa sobom kada automobil vozite na dijagnostiku.

Savjeti za vlasnike automobila

Čep na spremniku za gorivo - obratite pažnju je li čep na spremniku za gorivo na svom mjestu. Kradljivci mogu po njemu napraviti ključ kojim će otvoriti vozilo.

Krađa „na brzinu“ - nikada nemojte ostavljati otključan automobil, makar izašli iz njega samo da kupite nešto na kiosku, jer se veliki broj slučajeva takvih krađa događa „na brzinu“. Dovoljno je nekoliko sekundi nepažnje da automobil nestane pred Vašim očima.

Lažni kupci - vodite računa ako prodajete automobil. Postoje slučajevi kada se ljudi jave na oglas da su zainteresirani za kupovinu Vašeg automobila i da prilikom probne vožnje pred Vašim očima odvezu auto u nepoznatom smjeru.

Kasko osiguranje - nudi Vam razne vrste osiguranja, između ostalog, mogućnost isplate novca u slučaju krađe ili oštećenja automobila u pokušaju provale. Imajte na umu da Vam neće biti vraćen pun iznos koji ste platili pri kupovini automobila, već iznos u visini vrijednosti vozila u trenutku kada je ukradeno.

Postoji nekoliko stvari koje možda niste znali o auto osiguranju.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Općeniti savjet kada je u pitanju zaštita automobila od krađe jest – što više vrsta zaštita kombinirate, to su manje šanse da Vaš automobil bude ukraden zbog jednostavnog razloga što je kradljivcu potrebno više vremena i truda, pa će vjerojatno prijeći na neki drugi automobil. Što je automobil skuplji, potrebno je uložiti više novca u zaštitu i obvezno osigurati kvalitetnu garažu. Preporučujemo i da razmislite o osiguranju jer na taj način možete vratiti barem dio novca u slučaju nestanka automobila.

Nadamo se da su Vam ovi savjeti bili korisni. Ako imate bilo kakva pitanja, nedoumice ili sugestije, slobodno nam se obratite.

KONTAKTIRAJTE NAS ILI NAM POSTAVITE PITANJE