Skip to content

Manje poznate činjenice o auto osiguranju

 

Pored osiguranja od auto-odgovornosti koje je obvezno za svakog vlasnika vozila koje sudjeluje u prometu, mnogi se odlučuju na kasko osiguranje. Razlog zašto se sve više vlasnika vozila odlučuje za kasko osiguranje je što obvezno osiguranje ne pokriva štetu na Vašem vozilu, već štetu počinjenu trećoj osobi koja je sudjelovala u nezgodi. Vrste, uvjeti i cijene kasko osiguranja zavise od mnogo čimbenika i u ovom tekstu se nećemo baviti njihovom usporedbom, već želimo skrenuti pozornost na nekoliko bitnih stvari o kojima najčešće ne razmišljamo prigodom sklapanja ugovora.

Što je sve uključeno u kasko?

Uvjeti variraju od jedne do druge osiguravajuće kuće pa se korisnici često neugodno iznenade kada im se dogodi šteta za koju nema osnove za isplatu. Zbog toga savjetujemo da detaljno pročitate uvjete, usporedite više ponuda i definirate sve rizike koje želite pokriti osiguranjem.

U slučaju krađe ne dobivate novac za kupnju novog vozila

Kao što ne možete prodati automobil po istoj cijeni koju ste platili kada ste ga izvezli iz salona, ni osiguravajuća kuća Vam neće isplatiti iznos u vrijednosti novog automobilaU slučaju krađe, procjenjuje se vrijednost vozila na dan kada je ukradeno i najčešće se njegova vrijednost određuje prema kataloškoj vrijednosti Centra za vozila Hrvatske (www.CVH.hr) pri čemu se vrijednost umanjuje temeljem starosti i korištenja vozila.

Ako želite odštetu, šteta se najprije mora prijaviti osiguravajućoj kući

Nemojte žuriti kod majstora koji će sanirati štetu, čak i ako se radi o ovlaštenom servisu, jer osiguravajuća kuća ima pravo odbiti isplatu štete čak i ako priložite račun i radni nalog. Potrebno je najprije kontaktirati osiguravajuću kuću kako bi njihovi djelatnici procijenili koliko bi iznosio popravak. Osiguravajuće kuće će Vam pored dovoženja vozila na procjenu štete tražiti i policijski zapisnik, osobito ako se radi o nekoj većoj materijalnoj šteti. Potrudite se komunikaciju s osiguravajućom kućom obavljati putem e-maila jer na taj način ostaje pisani trag koji može eliminirati potencijalne nejasnoće u procesu naplate štete.

 

Na koji se način saniraju oštećenja

Popravak štete može se obaviti na dva načina. Jedan način je da se servis i osiguravajuća kuća dogovore i poprave automobil bez bilo kakve novčane naknade prema Vama. Druga mogućnost je da vi platite popravak i onda na temelju računa od servisa tražite povrat novaca od osiguravajuće kuće u maksimalnom iznosu koji je osiguravajuća kuća odobrila za takav popravak. 

U slučaju grube nepažnje i vožnje pod utjecajem droge ili alkohola, zaboravite na odštetu.

Pod grubom nepažnjom drži se prolazak kroz crveno svjetlo, prekoračenje dopuštene brzine za više od 50 km/h, pretjecanje na mjestima gdje je to izričito zabranjeno, vožnja u smjeru suprotnom od dopuštenog. Ako policijski zapisnik pokaže da je bilo koji od ovih prekršaja uzrok nezgode, osiguravajuća kuća nije u obvezi isplatiti odštetu. Isto vrijedi i za vožnju pod utjecajem droge ili alkohola.

 

Iako se na prvi pogled čini kao da osiguravajuća kuća želi na svaki način izbjeći isplatu štete, zapravo se radi o vrlo razumnim razlozima čiji je cilj spriječiti zloporabu korisnika osiguranja. Veliki postotak vlasnika automobila koji se odlučuje za kasko osiguranje govori u prilog činjenici da se kasko isplati, a najbolji način odabira onog koje će Vam zaista i biti od koristi je biti dobro informiran. Ovaj tekst sadrži samo neke od stavki koje smo izdvojili kao bitne, ali za svaki pojedinačni slučaj svakako savjetujemo proći kroz sve detalje samostalno.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni. Budite slobodni kontaktirati nas za sva pitanja, dvojbe i sugestije.