Skip to content

Vožnja sa xenon svjetlima

 

Sigurno ste primijetili da, kada vozite noću, ne izgledaju sva svjetla na automobilima isto. Neka su žuta, neka bijela, a neka čak imaju i plavkast odsjaj. Pritom, neka svjetla sjaje jače u odnosu na druga. Čimbenici koji utječu na ovakve različitosti automobilskih svjetala su starost automobila, budući da suvremeni automobili uglavnom imaju jača svjetla u odnosu na one starije, i što je najbitnije, tehnologija za izradu žarulja i leća. Svjetla s bijelim odsjajem, nalik dnevnoj svjetlosti, karakteriziraju xenon žarulje. Upravo je vožnja automobila sa xenon svjetlima tema ovog eHow-a.

Što su xenon svjetla i kako funkcioniraju?

 

Sam naziv xenon svjetala potječe od toga da se žarulje za ovu vrstu svjetala pune plinom xenonom, zahvaljujući kojem proizvode, za njih karakterističnu, bijelu svjetlost. Budući da se struja provodi kroz ovaj plin, a da nema metalnog žarnpg vlakna koje bi se zagrijalo i izgorjelo, xenon žarulje obično traju dulje od halogenih.

Automobili sa xenon svjetlima moraju biti opremljeni mehanizmom (prskalicom) za njihovo pranje. To je potrebno zbog toga što pojave kao što su prljavština ili prašina mogu raspršiti svjetlo koje emitiraju xenon žarulje i tako zaslijepiti druge vozače na cesti.

Prednosti xenon svjetala

Osim već navedenog podatka da xenon svjetla traju dulje u odnosu na halogena, ona proizvode i jače svjetlo, što je od izuzetne važnosti kada je u pitanju noćna vožnja budući da to pozitivno utječe na vašu sigurnost. Naime, ako uzmemo u obzir da, kada vozite brzinom od oko 110 do 115 kilometara na sat, prelazite distancu od čak 32 metra po sekundi, onda vam je jasno da povećana vidljivost, koju osiguravaju xenon svjetla, može predstavljati razliku između pravovremenog kočenja i prometne nesreće.

Ne samo da xenon svjetla jače sjaje, nego čak proizvode i ravnomjernije svjetlo u odnosu na halogena, što ograničava raspršivanje odsjaja, a samim tim i „prigušen“ pregled stanja na cesti. Ovo može biti od izuzetne važnosti ako živite u mjestu s velikom frekvencijom pješaka ili biciklista koji u svakom trenutku mogu izletjeti pred vas te vam „čist“ pogled na cestu može pomoći da ih uočite na vrijeme.

Nedostaci xenon svjetala

Najveći nedostatak xenon svjetala je njihova složenost budući da zahtijevaju sofisticiranije, a samim tim i skuplje dijelove u odnosu na obična, halogena svjetla. To podrazumijeva da i njihova zamjena, u slučaju oštećenja, košta više.

Manji razlog za zabrinutost vlasnika automobila sa xenon svjetlima predstavlja njihov sustav za pranje koji uglavnom funkcionira automatski i koji se aktivira kada prvi put upotrijebite prskalice za vjetrobransko staklo ili nakon nekoliko puta. Ovo može za posljedicu imati  prekomjerno prskanje vode na vjetrobransko staklo što nije naodmet imati na umu ako ste ponosni vlasnik kabrioleta ili ako prolazite pored pješaka kojima ta vrsta „osvježenja“ vjerojatno nije potrebna.

Jesu li xenon svjetla bolja ili lošija od LED svjetala?

 

LED svjetla postaju sve popularnija opcija za automobile, tako da je velika vjerojatnost da ćete biti svjedoci sve manjeg broja xenon svjetala na automobilima. Zašto?

Za početak, LED svjetla podrazumijevaju primjenu tehnologije koja zahtijeva neusporedivo manje energije, odnosno koja funkcionira preko dioda koje emitiraju svjetlo. Ako uzmemo u obzir da živimo u eri u kojoj je fokus inženjera u automobilskoj industriji na ekonomičnosti, onda vam je sve jasno, bar što se tiče računice.

Drugi razlog zbog kojeg LED svjetla preuzimaju primat nad konkurencijom je taj što mogu biti napravljena u praktično bilo kojem obliku i u bilo kojoj veličini. Naravno, ovo dizajnerima pruža povećanu fleksibilnost i kreativnost što doprinosi atraktivnijem izgledu automobila.

Štoviše, LED svjetla pružaju mogućnost automatskog podešavanja razine svjetlosti tijekom same vožnje, kao što je, primjerice, razina svjetlosti za urbanu vožnju ili vožnju po autocesti, što umanjuje mogućnost zasljepljivanja vozača čiji automobili vam dolaze u susret.

Bez obzira na navedene prednosti LED svjetala na automobilu, to ne znači da su xenon svjetla loš izbor, budući da i dalje predstavljaju sjajnu opciju za noćnu vožnju.

 

Tvrtka TotalEnergies želi Vas savjetovati korisnim savjetima i preporukama sa što više tema.

Više o motornim uljima tvrtke TotalEnergies​ možete pročitati ovdje.