Skip to content

5 korisnih savjeta za sigurnu vuču

 

Obavili ste redoviti servis, dopunili spremnik, provjerili razinu ulja, stanje pneumatika i spremate se na put. Međutim, prijatelj, ili pak nepoznata osoba čiji se automobil upravo pokvario, Vas moli da mu pomognete i odvučete njegov neispravan auto do servisa koji će otkloniti kvar ili do prvog izlaza s autoceste. Prije nego li pristanete vući drugo vozilo, pored toga što trebate znati sve odredbe Zakona o sigurnosti u prometu koje se odnose na vuču vozila, budite sigurni da ste i Vi, kao i Vaš automobil spremni za takav pothvat. U nastavku teksta se nećemo baviti izlistavanjem članaka i odredbi Zakona, ali ćemo Vam svakako dati nekoliko korisnih savjeta kako vuču obaviti što sigurnije.

1. Ne može svatko šlepati

Šlepanje, odnosno vuča, zahtijeva osobitu tehniku vožnje i podrazumijeva obavljanje nekoliko radnji u kojima se moraju uskladiti oba vozača. Zbog toga, vozači oba vozila moraju biti vrlo vješti i moraju se u ovakvoj vožnji moći sporazumjeti skoro bez riječi.

 

2. Provjerite maksimalnu težinu koju Vaš auto može vući

Postoji određena, maksimalna težina koju Vaš auto može vući, a koju možete provjeriti u uputama proizvođača. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama motorno vozilo ne smije vući priključno vozilo koje umanjuje njegovu stabilnost.

3. Provjerite stanje kočionog sustava

Prije nego zakvačite drugo vozilo za svoje, budite sigurni da Vaš kočioni sustav funkcionira besprijekorno. Pored toga što ćete paziti na brzinu koja ne smije biti veća od 40 km/h, izbjegavajte naglo kočenje. Važnije je na odredište stići sigurno, a ne brzo, osobito u posebnim uvjetima kao što je šlepanje.

4. Tehnička sigurnost vučenog vozila

Vučeno vozilo mora biti tehnički sigurno za vuču, odnosno mora imati ispravnu signalizaciju (žmigavci, poziciona svjetla) i ispravnu kočnicu. U protivnom, ono ugrožava sigurnost u prometu.  Auto kojemu, primjerice, radi samo ručna kočnica se ne smije šlepati jer ne može na vrijeme usporiti.

 

 

5. Ako niste sigurni, prepustite vuču šlep - službi

Ukoliko niste upoznati sa svim odredbama Zakona o sigurnosti u prometu na cestama i ne ispunjavate neki od gore navedenih uvjeta, bolje je vuču prepustiti profesionalnim šlep - službama nego ugroziti vlastitu sigurnost, sigurnost osobe kojoj ste željeli pomoći i svih ostalih sudionika u prometu.

Nadamo se da su Vam ovi savjeti bili korisni. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, dvojbe ili prijedog teme koja Vas zanima, slobodno nas kontaktirajte.