Skip to content

Koja su ulja prikladna za hibridna vozila?

Koja su ulja prikladna za hibridna vozila?

Hibridna vozila zauzimaju sve važnije mjesto u automobilskoj industriji, spajajući prednosti tradicionalnih vozila s unutarnjim izgaranjem i električnih vozila. Funkcioniraju na način da kombiniraju elektromotore s baterijskim napajanjem i motore s unutarnjim izgaranjem, čime se postiže veća učinkovitost i ekološka prihvatljivost vožnje.

Među brojnim prednostima hibridnih vozila su smanjena emisija stakleničkih plinova i manja potrošnja goriva u odnosu na konvencionalna vozila. Zahvaljujući upotrebi elektromotora pri niskim brzinama i pri vožnji s niskim opterećenjem, smanjuje se potrošnja goriva, što pridonosi manjem ugljičnom otisku.

Hibridna vozila također omogućuju povećanu ekološku osviještenost bez utjecaja na domet ili performanse. Mogućnost prebacivanja između električnog i benzinskog pogona pruža veću fleksibilnost vozačima koji mogu koristiti električni način vožnje za kratke gradske rute te benzinski pogon za duža putovanja.

Za hibridna vozila ključan je pravilan odabir motornih ulja, jer iako su djelomično električna, i dalje zahtijevaju posebno dizajnirana motorna ulja. 
Prva hibridna vozila stvorena su još 1899. godine. Hibridni su automobili poznati po regenerativnom kočenju, što znači da proizvode energiju dok koče, što im poboljšava učinkovitost. Hibridni sustavi također se koriste na utrkama, gdje povećavaju snagu i učinkovitost.

Budući da hibridni automobili pri maloj brzini rade na električni pogon, rade tiše. Također, obično imaju mogućnost isključenja rada kad se zaustave, kako bi uštedjeli gorivo.
Korištenje odgovarajućeg motornog ulja ključno je za smanjenje trenja, sprječavanje trošenja te osiguranje optimalnog rada motora.

Primjereno motorno ulje ne samo da poboljšava učinkovitost, već i produljuje životni vijek vozila. Smanjenjem trenja smanjuju se i energetski gubici, što može povećati domet vozila. Također, pravilno podmazivanje može produljiti vijek trajanja prijenosnih sustava i diferencijala, smanjujući time potrebu za održavanjem i popravcima.

Koja su ulja prikladna za hibridna vozila?

U TotalEnergies razvili smo posebnu liniju proizvoda Quartz 9000 Xtra i Quartz Ineo Xtra, koji osiguravaju bolju zaštitu motora, izvanrednu stabilnost, nižu potrošnju goriva i smanjene emisije CO2. 
Quartz Xtra novi je vrhunski asortiman dizajniran za najnovije smanjene i hibridne motore. Quartz Xtra koristi inovativnu Eco-Science tehnologiju.

Motorna ulja Quartz Xtra s Eco-Science tehnologijom ne samo da uklanjaju nečistoće i štite motore, već pružaju i dodatne prednosti kao što su značajna ekonomičnost potrošnje goriva i optimalna njega motora za maksimalnu učinkovitost.
Quartz Xtra asortiman odlikuje se fluidnošću i iznimnim svojstvima ekonomičnosti potrošnje goriva, čime se savršeno uklapa u potrebe najnovijih motora, a posebno hibridnih vozila.Ispred vremena zahvaljujući pametnom dizajnu.

S potpuno novom serijom Quartz Xtra, TotalEnergies Lubrifiants ima za cilj smanjiti uporabu plastike birajući bolje alternative, što znači reciklirani sadržaj i plastične materijale koji se mogu reciklirati. Quartz Ineo Xtra i Quartz 9000 Xtra asortimani, proizvedeni u Europi, uvode i inovativnu ambalažu dizajniranu od 50% reciklirane plastike.

  • U ekonomičnosti potrošnje goriva Quartz Xtra ide korak dalje.
  • Quartz Xtra, savršen za hibridne motore.

Pravilnom uporabom ovih motornih ulja produljuje se životni vijek vozila i osigurava se optimalna učinkovitost, čime se doprinosi održivijoj i pouzdanijoj mobilnosti u budućnosti.