Skip to content

10 savjeta za dugu vožnju

Nasuprot popularnom mišljenju, duga vožnja ne mora predstavljati opterećenje i često se može pretvoriti u istinsko zadovoljstvo, prije svega zbog mogućnosti obilaska različitih destinacija, a zatim i u vidu razgovora sa suputnicima. Naravno, sve ovo je pod uvjetom da se pridržavate 10 savjeta za dugu vožnju koje smo pripremili za vas.

1. Isplanirajte put

 

Ako dobro isplanirate put, vožnja ne samo da će vam proteći u opuštenoj atmosferi, već ćete biti u prilici posjetiti potencijalno zanimljiva mjesta koja se nalaze na ruti do željene destinacije. Zato, prije nego što uopće krenete na put, učinite ga zanimljivijim tako što ćete proučiti mapu područja koja vas dijele od njegove krajnje točke kako biste izabrali najstimulativniju rutu. Na taj način, umjesto jedne, možete posjetiti više destinacija koje, osim za razgledanje, možete iskoristiti i za odmor, kao i za točenje goriva, osiguravanja hrane i ostalih potrepština.

Lijepo je da ste pronašli odgovarajuću rutu za svoj put, ali sada je potrebno provjeriti je li ona  prohodna. Drugim riječima, prije nego što krenete na put, informirajte se odvijaju li se građevinski radovi ili popravci na nekom od dijelova rute koju ste izabrali za svoje putovanje kako biste izbjegli gužvu. Naravno, budući da živimo u doba napredne tehnologije, ne libite se koristiti pomoć GPS uređaja za što mirniji i opušteniji put.

Planiranje puta ne odnosi se samo na odabir najpogodnije rute, već i na odabir adekvatnog doba godine i dana. Ako ste u mogućnosti, izaberite za put dio godine za koji je karakteristično lijepo vrijeme, tijekom kojeg su uvjeti za vožnju olakšani. Ako niste u mogućnosti to učiniti, pogledajte vremensku prognozu kako biste mogli izabrati dan s najpovoljnijim vremenskim uvjetima za vožnju.

Ako vam obaveze nalažu odlazak na put tijekom kasne jeseni ili zime, potrudite se tempirati polazak tako da vam se najveći dio vožnje odvija tijekom dana, budući da navedena godišnja doba obiluju padavinama poput kiše i snijega, po kojima je izuzetno naporno i rizično voziti noću. U slučaju da se odlučite za putovanje ljeti, vožnja noću može biti dobra ideja, budući da na taj način izbjegavate dnevnu vrućinu, ali samo pod uvjetom da vam je vid BESPRIJEKORAN! Naravno, u slučaju vožnje noću, na prvi znak umora, potražite najbliže odmorište, motel, restoran ili hotel kako biste se odmorili te kako ne biste doveli i sebe i druge sudionike prometa u opasnost.

2. Naspavajte se

Duge vožnje umaraju pa je neophodno dobro se odmoriti prije nego što krenete na put. Ako ste tempirali polazak za jutro, naspavajte se dobro prethodnu noć kako biste imali dovoljno energije za vožnju koja vas čeka. U slučaju da ste se odlučili za noćnu vožnju, koja još više umara u odnosu na dnevnu, obavezno se naspavajte dobro noć prije, a prilegnite i na nekoliko sati tijekom narednog dana, prije samog polaska na put.

Odmor prije duge vožnje ne podrazumijeva samo kvalitetan san, već i suzdržavanje od unošenja alkohola u organizam, budući da on negativno utječe na vaše stanje svijesti, a samim tim i na brzinu reakcije. Umjesto alkohola, potrudite se da popijete dovoljno vode, a, naravno, tu je uvijek i kava koja vas može dodatno razbuditi. Osim tekućine, potrudite se da u organizam unesete onoliko LAGANE hrane koliko vam je potrebno da budete siti ali ne presiti budući da će vam mozak bolje raditi ako ste dovoljno hidrirani i „nahranjeni“.

3. Obucite se udobno

Vrlo je važno da se osjećate udobno za volanom kako vas ništa ne bi ometalo tijekom vožnje. Shodno tome, obucite se komotno za put.

Ovo se, prije svega, odnosi na obuću koja treba biti maksimalno udobna, budući da stopalima pritišćete komandne pedale. Stoga su tenisice odličan izbor za dugu vožnju. Kada je u pitanju odjeća, pobrinite se da odabir padne na nešto udobno, kao što je, primjerice, trenirka.

Udobnost tijekom vožnje ne podrazumijeva samo adekvatan odabir obuće i odjeće, već i pripremljenost u skladu s vremenskim prilikama. Naime, ako putujete ljeti, kada je sunce jako, obavezno nanesite zaštitnu kremu na lice i na dijelove tijela koji nisu pokriveni odjećom, odnosno koji su izloženi sunčevim zrakama kako ne biste izgorjeli ili kako vam se ne bi pojavila alergija.

4. Krenite na vrijeme

Isplanirajte put tako da imate i više nego dovoljno vremena da stignete na željenu destinaciju. Na ovaj način, ostat ćete smireni tijekom vožnje, a samim tim donosit ćete i neusporedivo racionalnije odluke, što će vas učiniti sigurnijim i po sebe i po druge.

5. Napravite pauze

 

Kao što smo već naveli, duge vožnje umaraju te je preporučljivo da na svaka 2 sata ili na svakih 200 kilometara napravite pauzu. Dužina pauze je individualna stvar i treba biti onolika koliko vam je potrebno da se odmorite i prikupite energiju za nastavak vožnje.

Osim za odmor, pauze u vožnji možete iskoristiti i da popijete i pojedete nešto, kao i za odlazak u toalet.

6. Mijenjajte se za volanom

Budući da duge vožnje iscrpljuju, ako ste u mogućnosti, povedite sa sobom nekog od članova obitelji ili prijatelja. Ne samo da će vam vožnja proteći u vedrijem raspoloženju, zahvaljujući mogućnosti razgovora, nego vas suputnik može i zamijeniti za volanom, što je krajnje preporučljivo, budući da su istraživanja pokazala da ne treba provesti više od 10 sati po danu za volanom.

7. Omogućite dotok svježeg zraka

 

Svjež zrak razbuđuje, što doprinosi vašoj sigurnosti, a samim tim i sigurnosti drugih sudionika prometa, budući da duga vožnja umara, naročito ako je u pitanju noćna vožnja. Zato, ne zaboravite da na svakih sat vremena otvorite prozore automobila, bar na kratko, kako biste omogućili dotok svježeg zraka u automobil.

8. Pustite glazbu

Baš kao i svjež zrak, glazba razbuđuje, ali to nikako ne znači da ju trebate „pojačati“ do maksimuma, jer u tom slučaju nećete moći „osluškivati“ put, odnosno čuti što se događa unutar automobila i izvan njega.

Izbor glazbe je također bitan. Naime, melodija pjesama koje slušate tijekom vožnje ne smije biti previše opuštajuća, ali ni previše brza, bez riječi i s puno ponavljajućih ritmova, kako vas ne bi uspavala.

9. Osigurajte djecu

 

Ako putujete s djecom, prije nego što uopće sjednete u automobil, zalijepite na njegov stražnji dio naljepnicu „Dijete u automobilu“. Tako ćete povećati svijest ostalih vozača o prisustvu djece u prometu, a samim tim i o potrebi za opreznom vožnjom.

Djeca ispod 12 godina trebaju se, u skladu sa zakonom, voziti na stražnjem sjedalu, a ona najmlađa u posebno instaliranim sjedalima za djecu, koja odgovaraju njihovoj visini i težini. Na ovaj način, u slučaju prometne nesreće ili naglog kočenja, djeca će biti zaštićenija od potencijalnih posljedica.

Kada vozite djecu, bez obzira na to koliko su stara, pobrinite se da vežu pojaseve kako bi, u slučaju prometne nesreće ili naglog kočenja, izbjegla ozbiljnije ozljede. Štoviše, vi se također vežite kako biste dali pozitivan primjer djeci.

Svaki nepričvršćen predmet u automobilu predstavlja potencijalni „projektil“. Stoga nemojte postavljati ništa teško na policu iza stražnjeg sjedala ili na sama sjedala, već isključivo na pod. Na ovaj način, u slučaju prometne nesreće ili naglog kočenja, spriječit ćete nepotrebne potencijalne ozljede djece, a izbjeći ćete da se i sami ozlijedite.

Djeca ne bi bila djeca kada ne bi bila nemirna, pa čak i tijekom vožnje. Zato, ako ste u mogućnosti, povedite sa sobom nekog od članova obitelji ili prijatelja. Prisutnost dodatne odrasle osobe pomoći će vam da se fokusirate isključivo na vožnju, dok će navedena osoba posvetiti pažnju djeci.

10.  Poštujte prometne propise

Poštivanje prometnih propisa od neprocjenjive je važnosti, kako za vašu sigurnost, tako i za sigurnost drugih sudionika prometa. Imajte na umu da se prometni propisi ne odnose samo na usklađivanje vožnje s natpisima na znakovima pored puta, već i na ponašanje vozača unutar automobila.

Dakle, osim što trebate poštivati pravila na cesti, kao što su maksimalna dopuštena brzina i pretjecanje na dionicama na kojima je ono dopušteno, također se trebate pridržavati propisa, kao što su obavezno vezanje, adekvatno signaliziranje i zabrana korištenja mobilnog telefona i konzumiranja hrane tijekom vožnje.

Sada, kad smo vas „opremili“ savjetima za dugu vožnju, ostaje nam samo da vam poželimo sretan put!

 

Tvrtka TotalEnergies​ želi Vas savjetovati korisnim savjetima i preporukama sa što više tema.

Više o motornim uljima tvrtke TotalEnergies​ možete pročitati ovdje.

Kontaktirajte nas ili nam postavite pitanje