Skip to content

Kako se ponašati u slučaju prometne nesreće?

Naša najiskrenija želja je da nitko nikada ne doživi prometnu nesreću. Ipak, svjesni smo činjenice da se, bez obzira na naše želje, prometne nesreće događaju, te smo pripremili za vas spisak od 10 savjeta kako se ponašati u tim trenucima.

1. Stanite

Zaustavite vozilo i isključite motor, a ako je u pitanju manja prometna nesreća, prije nego što se zaustavite, isključite se iz prometa. Imajte na umu da je bježanje s mjesta nesreće težak prometni prekršaj, zbog kojeg se krivično odgovara, te ni ne pomišljajte na to.

2. Signalizirajte nesreću

Kako se ponašati u slučaju prometne nesreće

 

Upalite sva 4 žmigavca i postavite trokut iza mjesta na kojem ste doživjeli prometnu nesreću, ako ste u jednosmjernoj ulici, ili i iza i ispred navedenog mjesta, ako ste u dvosmjernoj ulici, kako biste bili uočljivi ostalim vozačima, te kako biste izbjegli dodatni sudar.

3. Pregledajte sudionike nesreće

Provjerite jeste li zadobili povrede, a onda, ako ste u mogućnosti, prekontrolirajte fizičko stanje, kako svojih suputnika, tako i putnika u vozilu ili vozilima s kojima ste se sudarili.

4. Procijenite situaciju

Ako utvrdite da je prometna nesreća lakše prirode, te da nema povrijeđenih, zabilježite aktualno stanje, kako biste izbjegli eventualne naknadne tužbe.

Ako ustanovite da je prometna nesreća teže prirode, te da ima povrijeđenih, momentalno pozovite hitnu pomoć, kako bi im se što prije ukazala neophodna pomoć.

5. Ostanite mirni

Normalno je da budete potreseni ako ste doživjeli prometnu nesreću, ali pokušajte ostati staloženi i suzdržite se od temperamentnih reakcija, kako biste zadržali objektivnost i realno procijenili situaciju.

6. Ne trčite pred rudo

Nemojte se ispričavati ili preuzimati odgovornost za prometnu nesreću prije nego što se službeno ustanovi njen uzrok, kako ne biste došli u poziciju da odgovarate za nešto za što možda niste ni krivi.

7. Kontaktirajte policiju

Premda u slučaju saobraćajne nesreće lakše prirode, u kojoj nitko nije povrijeđen, zakon ne nalaže da morate pozvati policiju, preporučujemo vam da je, ako je došlo do oštećenja na vozilima, ipak kontaktirate, kako biste bili sigurni u uzrok nesreće i kako biste kasnije mogli naplatiti ili pokriti počinjenu štetu, u ovisnosti od toga tko je prouzročio nesreću.

8. Razmijenite podatke

Kako se ponašati u slučaju prometne nesreće

 

Zakon nalaže da razmijenite informacije s ostalim sudionicima prometne nesreće, kao što su ime, prezime i podaci o osiguranju i osobi na koju je vozilo registrirano, kako biste kasnije mogli naplatiti ili pokriti počinjenu štetu, u ovisnosti od toga tko je prouzročio nesreću.

9. Dokumentirajte stanje

Kako se ponašati u slučaju prometne nesreće

 

Zabilježite mobilnim telefonom, osim štetu na vozilima i njihov model, boju i broj registarskih tablica, datum i vrijeme prometne nesreće, vremenske uvjete i kvalitetu ceste, jer to su sve faktori koji utječu na utvrđivanje uzroka prometne nesreće.

10. Iskoristite osiguranje

Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću što prije, s prethodno pripremljenim brojem police, registarskim oznakama vozila koja su sudjelovala u nesreći, imenima i prezimenima vozača navedenih vozila, kao i njihovim brojevima telefona i podacima o osiguranju, radi naplate štete od osiguravajuće kuće vozača odgovornog za nesreću ili pokrivanja štete od strane vaše osiguravajuće kuće, u slučaju vaše odgovornosti.

Dobar vozač nije najbrži, već najsigurniji na cesti

Usprkos brojnim savjetima, kojima smo vas pripremili za ponašanje u slučaju prometne nesreće, iskreno se nadamo da vam nijedan od njih nikada neće zatrebati i da ćete, kao savjesni vozači, poštovati prometne propise, dajući na taj način svoj doprinos sigurnosti na cesti. Zapamtite, život koji spasite može biti upravo vaš!

 

Tvrtka TotalEnergies želi Vas savjetovati korisnim savjetima i preporukama sa što više tema.

Više o motornim uljima tvrtke TotalEnergies​ možete pročitati ovdje.