Skip to content

Kako možemo promet učiniti još sigurnijim za djecu

Nova školska godina je već uvelike u toku. To znači da se prisutnost djece u prometu širom zemlje povećava, te da je potrebna dodatna opreznost vozača s ciljem podizanja sigurnosti mladih naraštaja na što višu razinu. Stoga nije na odmet podsjetiti se kako možemo doprinijeti povećanoj sigurnosti naših nasljednica i nasljednika u prometu.

Broj djece u prometu se diljem zemlje povećava, te je potrebna dodatna opreznost vozača!

Alarmantna statistika

Na mlađima svijet ostaje je apsolutno točna tvrdnja koje kao da ponekad nismo svjesni. U prilog tome idu i poražavajuće statistike MUP-a, koje navode da je u prometnim nesrećama u Hrvatskoj od 2017. godine nastradalo ili ozlijeđeno gotovo 1000 djece starosne dobi od 0 do 13 godina.

Iste statistike otkrivaju da je oko 60% djece doživjelo prometnu nesreću u automobilu, oko 30% u „ulozi“ pješaka, dok je oko 10% djece izvuklo deblji kraj na biciklu. Ova crna statistika čini Hrvatsku jednom od najnesigurnijih država u Europi kada je u pitanju sigurnost djece u prometu.

Sve kreće od kuće

Prije nego što se uopće dotaknemo savjeta za savjesnu vožnju koja ima pozitivan učinak ne samo na djecu, već i na starije sudionike prometa, od izuzetne je važnosti da vi, kao roditelji, neprestano educirate svoju djecu o primjerenom ponašanju u prometu. Redovito ih podsjećajte na važnost poštovanja prometnih propisa, ali i na mogućnost nepoštivanja tih istih propisa od strane drugih sudionika prometa te na potrebu za povećanim oprezom.

Roditelji nerijetko kada su sa svojom djecom rade grešku ako ne poštuju prometne propise. Zapamtite, djeca su kao spužve koji upijaju sve što vide i čuju, a svom djetetu ćete najbolje pokazati kako da se ponaša u prometu vlastitim primjerom i to tako što ćete se ponašati u skladu s prometnim pravilima i tako što ćete demonstrirati dodatnu razinu opreza, čak i prilikom poštivanja prometnih propisa.

Očekujte neočekivano

Ono što uvijek treba imati na umu dok krstarite svojim limenim ljubimcem kroz grad jest da djeca ne bi bila djeca kada ne bi bila nestašna. To znači da se ne možete osloniti na to da će se pripadnici mlađih generacija uvijek pridržavati prometnih propisa, i to znači da ste vi ti koji morate misliti i za njih tijekom vožnje.

Da bismo pojasnili na što konkretno mislimo, podijelit ćemo s vama nekoliko potencijalnih situacija... Primjerice, nikad ne znate kada će neko dijete, u namjeri da stigne autobus, pretrčati preko ulice, bez obzira što je na semaforu crveno svjetlo za pješake. Isto tako, povod za njihovo nepromišljeno i nepropisno pretrčavanje ulice može biti i lopta koja je, uslijed igre, odskočila na ulicu. U pitanju može biti i zamišljenost, zaljubljenost... A da ne govorimo o utrkivanju biciklima ili, u slučaju najnovijih generacija, električnim skuterima.

Dakle, potencijalno opasnih situacija za djecu u prometu ima jako puno, a na vama je, kao zrelijima, a samim tim i odgovornijima, da ih u svakom trenutku budete svjesni.

Zaboravite na mobitel dok ste za volanom

Mobitel ne smijete koristiti prilikom vožnje, ne samo zbog sigurnosti djece, već i zbog sigurnosti svih ostalih sudionika prometa, uključujući i vas samih. Razlog je vrlo jednostavan – ako pričate ili, još gore, šaljete poruke preko mobitela dok vozite, niste u mogućnosti da budete skoncentrirani na cestu ispred sebe, što znači da, u slučaju da se dogodi bilo što nepredviđeno, kao što su situacije s djecom (ali i starijima) koje smo naveli na početku ovog teksta, nećete biti u mogućnosti primjereno i pravovremeno reagirati.

Ukoliko se baš morate javiti ili poslati poruku, ne riskirajte, već se isključite sigurno iz prometa kako biste to obavili.

Ovo je samo 1 od 10 neprocjenjivih savjeta za sigurnu vožnju koje preporučujemo da temeljito pročitate.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Obratite posebnu pažnju na zone s povećanim brojem djece

Imajte na umu da se mjesta s povećanim brojem djece, naročito tijekom školske godine, ne nalaze samo oko škola, već i oko autobusnih stanica, parkova i staza za bicikle. Kada prolazite kroz navedene zone, otvorite „četiri“ oka i smanjite brzinu ispod dopuštene kako biste imali dovoljno vremena da od reagirate u slučaju nepredviđene situacije.

Ako dođe do situacije poput nepropisnog prelaženja ulice od strane djeteta, obavezno ga propustite, ali otvorite prozor, navedite mu rizik koji njegov postupak povlači i zamolite ga da više to ne radi, prvenstveno radi njegove sigurnosti. Ne obraćajte se nervozno i ne ponašajte se agresivno jer na taj način možete samo uplašiti dijete ili ga osramotiti ako je u društvu, a to nije bit upozorenja.

Ne vozite agresivno u blizini vozila s djecom

Agresivna vožnja je uvijek jedno veliko NE, ali naročito kada se odvija u blizini vozila s djecom, bilo da je u pitanju automobil, autobus ili pak bicikl. Kako biste pojačali svijest vozača o prisustvu djece u prometu, roditelji koji voze svoju djecu bi trebali postaviti oznaku na automobil koja označava prisustvo djece u istom.

Bez obzira na to je li navedeni znak postavljen ili nije, ako primijetite djecu u automobilu ili u školskom ili običnom autobusu, nemojte se ponašati agresivno u smislu trubljenja, pokušavanja nasilnog pretjecanja ili nepristojnog i nervoznog dobacivanja jer na taj način možete uspaničiti vozača što može završiti nesagledivim posljedicama po djecu koju on prevozi, a to je nešto što, sigurni smo, ne želite.

Naišli ste na agresivnog vozača u prometu? Naš infografik će vam pomoći u ovakvim situacijama.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Pokažite strpljenje na semaforu

Jedna od situacija s kojom ste se susreli već  onog trenutka kada počnete voziti je sljedeća - svjetlo za pješake se iz zelenog mijenja u crveno, a svjetlo za vozila se iz crvenog mijenja u žuto, ali nekoliko klinaca se odlučuje za pretrčavanje ulice u posljednjem trenutku.

Djeca se mogu odlučiti za pretrčavanje ulice u posljednjem trenutku. Budite strpljivi dok se situacija ne “raščisti”.

Znamo, to je iritantna situacija, ali kao što smo već napomenuli – djeca ne bi bila djeca kada ne bi radila ovakve stvari. Zato, propustite ih i nemojte kretati sve dok u potpunosti ne pređu ulicu kako ih ne biste uplašili jer se može dogoditi da, uslijed straha, izgube ravnotežu, padnu i ozlijede se. Uostalom, zar vam nekoliko sekundi na semaforu zaista mijenja trenutnu situaciju, ma koliko bili u žurbi?

Sve zavisi od nas

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske svjesno je problematike u vezi sa sigurnošću djece u prometu te je u tijeku provedba programa za sigurnost svih sudionika u prometu (2011. – 2020.) ali ono čega moramo biti svjesni je da sigurnost  najmlađih sudionika prometa ovisi prvenstveno o nama samima. Stoga je ovaj eHow značajan podsjetnik na male stvari koje život znače, a koje su naročito bitne kada su u pitanju životi naših nasljednica i nasljednika.

 

Nadamo se da su Vam ovi savjeti bili korisni. Ako imate bilo kakva pitanja, sugestije ili predloge za teme koje Vas zanimaju, slobodno nas kontaktirajte.

KONTAKTIRAJTE NAS ILI NAM POSTAVITE PITANJE