Skip to content

Sve što treba znati o klima-uređaju u automobilu

 

Unazad nekoliko godina ljeta su kod nas postala znatno toplija nego ranije. Klima-uređaj u automobilu prestao je biti luksuz i postao potreba, naročito kada vanjska temperatura prijeđe 30°C. Vozači su u vrućem automobilu često nervozni i žure što prije stići na odredište, pa su česte i greške koje rade prilikom vožnje. Posebno je važno da Vam vožnja bude ugodna kada krećete na dulji put, osobito ako su s Vama i djeca. Zbog tog Vam razloga savjetujemo da redovito provjeravate stanje klima-uređaja u automobilu kako biste imali dovoljno vremena za eventualne intervencije. Najbolje je kontrolu izvršiti u ovlaštenom ili specijaliziranom servisu prije početka sezone. Međutim, ako ste zaboravili to učiniti na proljeće, napravite to u bilo kojem trenutku jer ćete tako izbjeći neželjene situacije, skupe popravke i negativne posljedice po zdravlje. Također Vam savjetujemo da između dva servisna intervala povremeno i sami izvršite provjeru na sljedeći način:

Uključite klima-uređaj i isprobajte hladi li dovoljno i radi li ventilator na svim brzinama. Pažljivo osluškujte javljaju li se čudni zvukovi koji mogu ukazivati na probleme u radu. U slučaju da se javi bilo kakva promjena u radu klima-uređaja, obavezno posjetite neki od provjerenih servisa automobilskih klima-uređaja. Ako je sve u redu, pripremili smo za Vas nekoliko savjeta i preporuka za pravilnu upotrebu i održavanje klima-uređaja.

Najprije zaštitite automobil od sunca

Kako biste osigurali što ugodniju temperaturu u kabini, najprije se pobrinite da zaštitite auto od sunčevih zraka dok je još na parkiralištu pomoću zaštitnih folija, roleta i navlaka. Time ćete spriječiti da zrak u kabini postane vruć i brže ćete rashladiti unutrašnjost automobila nakon uključivanja klima-uređaja.

Zatim rashladite automobil na pravilan način

Najbolji način za rashlađivanje je onaj koji se vrši postupno i koji ne predstavlja šok za organizam. Nakon što pokrenete automobil otvorite prozore, uključite klima-uređaj i prilagodite ga na uvlačenje vanjskog zraka. Temperaturu prilagodite na minimalnu, a ventilator tako da puše najvećom brzinom. Zrak usmjerite tako da puše najjače kroz otvore na armaturnoj ploči koji su najbliži prozorima. Tako ćete na najbrži način izbaciti vrući zrak iz kabine.

Pravilna upotreba klima-uređaja tijekom vožnje

Nakon što se zrak u kabini provjetri, zatvorite prozore i prilagodite klima-uređaj na recirkulaciju zraka jer klima-uređaj lakše hladi zrak koji je već djelomice rashlađen od vrućeg zraka koji dolazi izvana. Smanjite brzinu puhanja ventilatora i usmjerite protok zraka ka nogama i vjetrobranskom staklu kako biste izbjegli izravno puhanje hladnog zraka u lice koji može narušiti Vaše zdravlje. Vrlo je važno temperaturu prilagoditi tako da bude 5- 6° C niža nego vanjska temperatura kako vaš organizam ne bi pretrpio šok nakon što izađete iz vozila. To je sasvim dovoljno da vam vožnja bude ugodna i nema potrebe pretjerivati s hlađenjem Ako pak inzistirate na većoj razlici u temperaturi, obavezno isključite klima uređaj 15 minuta prije dolaska na odredište i uključite ventilaciju. Na taj će se način temperatura postupno izjednačiti i vaše će tijelo lakše podnijeti vanjsku temperaturu.

Postoji još jedan vrlo važan razlog zašto treba uključiti ventilaciju nakon isključivanja klima-uređaja. Tokom rada klima-uređaja u isparivaču se stvara vlaga koja izuzetno pogoduje razvoju bakterija i raznih mikroorganizama koji mogu biti štetni po Vaše zdravlje. Ventilacija će isušiti isparivač i u znatnoj mjeri usporiti njihov razvoj. Ako pak osjetite neugodan miris, najvjerojatnije su ga prouzročile nagomilane bakterije, pa morate izvršiti dezinfekciju klima-uređaja. Hoćete li to raditi sami ili u servisu, odluka je na Vama, ali svakako preporučujemo da čišćenje i dezinfekciju izvrši stručna osoba. Ako odlučite to raditi sami, na tržištu postoji posebna auto kozmetika za tu namjenu, najčešće u obliku raspršivača ili pjene. U tom slučaju obavezno pročitajte upute za upotrebu na odabranom sredstvu i detaljno ih se pridržavajte jer ako nanesete veću količinu od propisane, možete stvoriti još veću vlagu, pa čak i oštetiti elektroniku. Ako ništa od toga ne pomogne, znajte da je vrijeme za servis.

Važno je i ne uključivati klima-uređaj kada je motor hladan i kada se krećete vrlo sporo. Ako baš ne možete izdržati, prilagodite strujanje zraka na minimum. Tijekom vožnji na kratkim relacijama isparivač se nema vremena osušiti, pa Vam savjetujemo da u tim situacijama također ne uključujete klima-uređaj.

Koliko često treba vršiti servis klima-uređaja

Uz pravilnu upotrebu i redovan servis, klima-uređaj bi vam trebao služiti koliko i sam automobil. Proizvođač vozila predvidio je servisni interval za zamjenu filtera klima-uređaja i on se obično vrši na 10-15.000 prijeđenih kilometara ili dvije godine. Međutim, kako biste bili sigurni, provjerite u servisnoj knjižici ili se posavjetujte s ovlaštenim servisom. Važno je da servis klima-uređaja vrši stručna osoba jer se neadekvatno izvršen servis zamjene filtera i dopunjavanja sustava može negativno odraziti na Vaše zdravlje, pri čemu su najčešći problemi s dišnim organima. Imajte na umu i da Vam se više isplati raditi redoviti servis nego popravak ili ugradnju novog.

Kako produljiti životni vijek klima-uređaja

Osim redovitog servisiranja, dat ćemo Vam savjet kako produljiti životni vijek Vašeg klima-uređaja. Uključujte ga tijekom cijele godine, nekoliko puta tjedno, barem na dvije do tri minute. Na taj način produljujete životni vijek kompresora i sprječavate gubitak plina i ulja, odnosno tekućinske smjese.

Provjera klima-uređaja pri kupovini polovnog automobila

Ako kupujete polovni automobil, obavezno obratite pažnju na stanje klima-uređaja jer naknadni popravak može koštati i više od 1000 eura. Imajte na umu da je automobil vjerojatno stajao dulje vrijeme i da, ako klima-uređaj nije servisiran i ako nije zamijenjen filter, vjerojatno kupujete i bakterije prethodnog vlasnika. Rad klima-uređaja provjerit ćete tako što ćete ga uključiti i pažljivo osluškivati javljaju li se neuobičajeni zvukovi. Ako se zvuk ne pojačava, prilagodite temperaturu na minimum i pričekajte desetak minuta. Najčešća pogreška koju kupci polovnih automobila rade jest da nakratko uključe klima-uređaj i ne pričekaju da vide hoće li se automobil rashladiti. Svakako Vam preporučujemo da prilikom kupovine polovnog automobila posjetite specijalizirani servis kako biste na vrijeme obavili neophodne zahvate.