Skip to content

Savjeti za putovanje s ljubimcem

 

Planiranje putovanja s ljubimcem nije nimalo lak zadatak i zahtjeva osobitu pripremu i prikupljanje potrebne dokumentacije, nekada i par mjeseci unaprijed. No, svrha ovog teksta nije obeshrabriti Vas, već Vam dati nekoliko korisnih savjeta kako putovanje automobilom ne bi bilo stresno ni za Vas, niti za Vašeg ljubimca i kako se sigurno upustiti u jednu fenomenalnu avanturu.

Sigurnost na prvom mjestu

Neka Vam sigurnost ljubimca i ostalih suputnika budu apsolutni prioritet. Životinje je najsigurnije prevoziti na stražnjem sjedištu iza suvozačevog mjesta, nikako na prednjem sjedištu. Na taj način ćete lakše pratiti što se događa iza Vas i izbjeći ćete mogućnost da Vas u nekoj nepredviđenoj situaciji životinja omete u vožnji. Mačke i male pse je najsigurnije prenositi u transporteru koji im pruža dovoljno komfora za ustajanje, lijeganje i okretanje. Ne zaboravite na omiljenu prostirku i igračku kako bi se ljubimac osjećao što ugodnije. Nekada je nužno, nekoliko tjedana pred put, naviknuti ih na sam transporter, pa čak i povesti ih na kratke vožnje uz obveznu poslasticu kao nagradu na kraju avanture. Za veće životinje postoje posebni pojasevi, sjedišta i oprema za prijevoz automobilom, pa ih svakako potražite u prodavaonici za kućne ljubimce. Važno je, radi sigurnosti Vaših ljubimaca, da ne guraju glavu kroz prozor, koliko god to zabavno bilo i za njih i za Vas. Prozore držite zatvorenima, ali svakako s vremena na vrijeme pustite u kabinu svjež zrak. Održavajte temperaturu u automobilu ugodnom, nikako ne pretjerujte s grijanjem ili hlađenjem.

 

Obroci, stanke i fiziološke potrebe

Generalni savjet je da životinju nahranite dva do tri sata pred put, a nikako pred sam polazak zbog mučnine koja se nerijetko javlja tijekom putovanja. Ako idete na dulji put, ponesite hranu od kuće jer se može dogoditi da Vaš ljubimac odbije usput kupljenu hranu koju inače ne jede kod kuće. Ovo također važi za vodu koje treba imati u dovoljnim količinama. Također, ne zaboravite ponijeti njihove posude, povodac, četku i dekicu. Ukoliko dulji put iziskuje hranjenje ljubimca, učinite to u stankama i nemojte kretati odmah nakon hranjenja. Računajte na to da stanke moraju biti česte. Bilo bi poželjno prošetati ljubimca na povodcu tijekom stanke kako bi mogao obaviti nuždu i protegnuti noge. Uz konzultaciju s veterinarom za svaki slučaj ponesite i lijekove za mučninu.

 

 

Potrebna dokumentacija

Prije nego li uđete na teritorij bilo koje druge zemlje, obavezno se informirajte o pravilnicima koji vrijede za ulazak životinja u tu zemlju. Za zemlje koje nisu u Europskoj Uniji uglavnom je potrebna putovnica koju izdaje veterinar, potvrda da je ljubimac cijepljen i trajno obilježen (čipiran), potvrda o zdravstvenom stanju koja nije starija od 48 sati, koju je izdao ovlašteni veterinar i certifikat za izlazak iz zemlje koji izdaju ovlašteni veterinari u Hrvatskoj. Obvezno obavite i redovito cijepljenje protiv zaraznih bolesti i tretman protiv buha, krpelji i parazita. Životinja mora biti očišćena od vanjskih i unutarnjih parazita najviše šest mjeseci prije puta i ne smije imati nikakve vanjske parazite.

 

 

Naravno, ne zaboravite na obavezne provjere automobila pred put kako ne biste doživjeli nepotrebne neugodnosti. Nadamo se da su Vam ovi savjeti bili korisni. Slobodno nam pišite ako imate bilo kakva dodatna pitanja, sugestije ili dvojbe.