Skip to content

Zamjena motornog ulja i filtera

Osnovna uloga motornog ulja je podmazivanje pokretnih dijelova motora, i to je nešto što znaju i vrapci na grani, zar ne? Kako bismo razjasnili što to zapravo znači, razmotrit ćemo sljedeću situaciju: krenuli ste na posao i vaša vožnja traje, recimo, 20 minuta. Znate li koliko puta klip, kao jedan od pokretnih dijelova u motoru, za to vrijeme ide dolje-gore kroz cilindar? Ugrubo - 100.000 puta! Sto tisuća puta, samo jedan klip tokom samo jedne relativno kratke vožnje. Sada vam je, nadamo se, jasnije koliko je važno da postoji podmazivanje koje smanjuje trenje, odvodi toplinu, popunjava zazore, uklanja čestice prljavštine, sprječava habanje i koroziju…

U ovom video tutorijalu potrudili smo se objasniti vam kompletan proces zamjene ulja i filtera za ulje, u suradnji s našim partnerima iz servisa IBB u Ozlju.

POGLEDAJTE VIDEO

TotalEnergies - Zamjena motornog ulja i filtera

Ukoliko je sam postupak zamjene ulja i filtera za ulje nešto što biste radije prepustili vašem serviseru, to je u redu. No, ono što bi svakako bilo korisno jest da na svakih 500-600 km provjerite razinu ulja u motoru.

Kako da sami provjerite razinu ulja u motoru?

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE