Skip to content

Vodič za osnovne tipove karoserija

Kupovina automobila nosi sa sobom veliko uzbuđenje, ali i odgovornost jer novi limeni ljubimac treba zadovoljiti vaše potrebe i mogućnosti u danom trenutku. Cijena, ekonomičnost, sigurnost i razina udobnosti neki su od faktora koje razmatrate prilikom kupovine novog automobila. U nastavku ćemo se fokusirati na oblik automobila, točnije na različite tipove karoserija, kako biste saznali više i o njihovim praktičnim stranama.

Sedan

Kao i u slučaju svakog vodiča, najbolje je da krenemo od osnova... Sedan ili takozvana limuzina trenutno je najzastupljeniji tip karoserije. On podrazumijeva trodijelnu konfiguraciju koja se sastoji od 2 reda sjedala, četvoro vrata i gepeka.

Sedan ćemo najlakše prepoznati kao tip automobila koji smo nekada zvali limuzinom.

 

Sedani pružaju veću ekonomičnost, laki su za upravljanje, ponašaju se dobro na cesti i financijski su pristupačni. Zbog svojih karakteristika preporučuju se vozačima početnicima. Drugim riječima, ako ste u potrazi za praktičnim, sigurnim i izdržljivim automobilom čija cijena nije tolika da zahtijeva „prodaju bubrega“, sedan je sasvim logičan izbor za vas.

Ako ste vozač početnik, obavezno pročitajte kako da vozite samostalno i bez straha.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Budući da sedani imaju nisko težište (pojednostavljeno, niski su), karakterizira ih dobra ravnoteža, što naročito dolazi do izražaja prilikom ulaska u zavoje i naglih skretanja. Naravno, samim tim što su niži, sedani su i aerodinamičniji u odnosu na, recimo, SUV-ove, što znači da se lakše kreću, a to dalje znači da manje zagađuju okolinu.

Ono što je najveća vrlina sedana ujedno je i njihova najveća mana. Naime, s obzirom da su niski, sedani imaju ograničen prostor za putnike, naročito one natprosječne visine. Gepek sedana također je često „škrt“ s prostorom, te vam uglavnom ne pruža mogućnost utovarivanja više od jednog velikog kofera.

Neki od najpopularnijih sedana za 2020. godinu su: Kia Forte, Toyota Prius, Toyota Prius Prime, Kia Optima Hybrid, BMW 3 Series, Nissan Maxima, Chevrolet Bolt EV, Hyundai Accent...

Kupe

Kupe je model automobila čiji naziv potiče od francuske reči coupé i koji ima dvoja šira vrata i nizak fiksni krov zbog kojeg ovaj tip automobila poprima atraktivan, sportski izgled. Naravno, jasno vam je da automobil sa stilom privlači i klijentelu sa stilom, odnosno dubljim džepom. Fokus nije na ekonomičnosti, već na što jačim performansama automobila i vizualnom efektu koji ima na okolinu.

Kupei su kraći od sedana, te čak i u slučaju modela koji imaju zadnje sjedište ne pružaju dovoljno prostora i komfora za adekvatno sjedenje. Drugim riječima, kupei su idealan izbor za vožnju udvoje. S druge strane, ako imate obitelj ili naviku putovanja s većim društvom i brojnijom prtljagom, kupe nije model automobila za vas.

Neki od najpopularnijih kupea za 2020. godinu su: Toyota Supra, BMW M2, Bentley Continental GT, Honda Civic Si, BMW M8, Hyundai Veloster, Lexus RC F, Ford Shelby GT500...

Hatchback

Hatchbackovi dolaze u konfiguracijama s troje ili petoro vrata. Manji su od SUV-ova i minivanova, ali su veći od sedana. Najveća razlika između hatchbacka i sedana je u zadnjem dijelu automobila odnosno u gepeku. Zadnji dio (gepek) hatchbacka je izdignut, za razliku od sedana čiji se zadnji dio blago spušta na dole i otvara zajedno sa zadnjim staklom, što osigurava veći prostor u gepeku.

Najpribližniji prijevod za hatchback je “odsječen stražnji kraj”, po čemu je i prepoznatljiv.

 

Zadnja sjedišta kod hatchbackova mogu se spustiti, što dodatno povećava prostor za prtljagu. Upravo zbog navedenih karakteristika, hatchbackovi se pretežno reklamiraju kao obiteljski ili korporativni modeli automobila, kako za svakodnevnu upotrebu, tako i za duža putovanja.

Neki od najpoznatijih hatchbackova za 2020. godinu su: Toyota Yaris, Mazda 3, Toyota Corolla, Subaru WRX, Lexus CT, Volkswagen Golf GTI, Honda Civic Type R, Honda Fit EV…

SUV

Ako se pitate je li SUV skraćenica od nečeg, evo, da otklonimo i tu „misteriju“ - SUV je skraćenica za Sports Utility Vehicle. Drugim riječima, to je sportsko terensko vozilo koje pojedini doživljavaju kao „light“ verziju kamiona.

SUV-ovi su dizajnirani tako da imaju visoko težište (visoki su), kao i povišeni klirens (eng. clearance), odnosno povećanu udaljenost vozila od tla. Vozaču omogućavaju sjajnu preglednost ceste. Još jedna od bitnih odlika SUV-ova je to što imaju pogon na sva 4 kotača, zbog čega su podjednako pogodni za vožnju kako po uređenim regularnim cestama, tako i po neuređenim zahtjevnim terenima.

S obzirom na masivnost, komfor i snagu koju imaju, SUV-ovi predstavljaju popularan izbor za avanturistička putovanja s obitelji ili prijateljima.

Neki od najpopularnijih SUV-ova za 2020. godinu su: Jeep Wrangler Unlimited, Jeep Wrangler, Kia Sportage, Hyundai Santa Fe, Land Rover Discovery, Ford Explorer, Volvo XC40, Hyundai Palisade...

Crossover

Ljubitelji automobila u šali znaju reći da su crossoveri namijenjeni onima koji su financijski prerasli sedane, ali koji si još uvijek ne mogu priuštiti SUV-ove. Naravno, ovo je samo šala, ali ono što je istinito je to da su crossoveri u svakom smislu zaista nešto između sedana i SUV-ova, budući da imaju najbolje karakteristike i jednih i drugih.

Crossoveri su veći i viši od sedana i u odnosu na njih imaju povišen klirens, što znači da u njima ima više prostora, kako za putnike, tako i za prtljagu. Omogućavaju vozačima dobru preglednost ceste. Štoviše, za onoliko koliko su veći i viši od sedana, za toliko su otprilike manji i niži od SUV-ova, a samim tim i ekonomičniji u odnosu na njih.

Ne postoje jasno definirani standardi koji odvajaju crossovere od drugih tipova karoserija.

 

Crossoveri dolaze u verzijama s pogonom na sva 4 kotača i zadnjim pogonom (pogonom na zadnjim kotačima). U kombinaciji s prethodno navedenim karakteristikama, predviđeni su za gradsku vožnju isto koliko i za duža putovanja (ali u uvjetima lakše terenske vožnje; u uvjetima teže terenske vožnje ne mogu parirati SUV-ovima). Zbog navedenih karakteristika pobrali su simpatije vozača s obiteljima, a njihov atraktivan izgled učinio ih je podjednako popularnim i među mlađom populacijom.

Neki od najpopularnijih crossovera za 2020. godinu su: Lexus NX, Chevrolet Equinox, Chevrolete Traverse, Hyundai Kona, Acura MDX, Volvo XC90, Honda Pilot, Genesis GV80…

Ne savjetujemo da krenete na putovanje prije nego što obavite najvažnije provjere!

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Minivan

Bez obzira na rastuću popularnost crossovera i SUV-ova, minivanovi su i dalje sinonimi za obiteljska vozila. Zašto? Zato što, za početak, sadrže 3 reda sjedala koja mogu primiti 7 ili više ljudi, što je odlika po kojoj im ne mogu parirati ni najveći SUV-ovi. Da ne spominjemo prostor za prtljagu u gepeku, koji nadilazi mogućnosti bilo kog crossovera.

Četvrtasta vanjština minivanova nije atraktivna, ali njihova praktičnost je na najvišoj razini. Osim već spomenutog dodatnog prostora za putnike i prtljagu, minivanove odlikuju velika vrata, što olakšava ulazak putnika i unošenje stvari u vozilo. Pritom, viši su od karavana, što omogućava vozačima dobru preglednost ceste.

Prostrani, komforni, praktični i sigurni, minivanovi su bili i ostali idealan izbor za vozače s obiteljima koji često putuju.

Neki od najpopularnijih minivanova za 2020. godinu su: Chrysler Pacifica, Honda Odyssey, Mercedes-Benz Metris, Mercedes-Benz Sprinter, Ford Transit Connect, Ford Transit, Toyota Sienna, Kia Sedona…

Dug put ne mora biti opterećenje. Naprotiv, na vama je da ga pretvorite u uživanje.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Pickup

Pickupovi su glomazna, robusna vozila, dizajnirana za obavljanje „robusnih“ zadataka. Zahvaljujući svojoj visini, omogućavaju vozačima sjajnu preglednost ceste. Logično, ista ta visina negativno utječe na njihovu aerodinamičnost, ali oni svakako nisu dizajnirani za utrke, već za „fizikaliju“.

Ovaj tip vozila ima otvoren zadnji dio, takozvani „krevet“, koji je predviđen prvenstveno za prijevoz tereta, ali može poslužiti i za prijevoz ljudi, pod uvjetom da vas posluži vrijeme. Dakle, ako se bavite poslom koji zahtijeva svakodnevni prijevoz materijala, pickup je vozilo za vas.

Neki od najpopularnijih pickupova za 2020. godinu su: Jeep Gladiator, Chevrolet Colorado, Chevrolet Silverado, Ford Ranger, Ford Super Duty, Nissan Frontier, Hyundai Santa Cruz, Ram 2500/3500...

Karavan

Karavani su nekad predstavljali popularan izbor, bar kad su obiteljska vozila u pitanju. Ipak, vremenom su se vozači preorijentirali na ekonomičnije, ali i atraktivnije automobile.

Samim tim, karavani su evoluirali i poprimili znatno drugačiji, moderniji izgled, ali i dalje nema previše brendova koji ih proizvode i reklamiraju. Nemojte da vas navedeno stanje stvari zavara, jer karavani vam mogu pružiti skoro sve što i crossoveri, uključujući i opciju pogona na sva 4 kotača, prostranu kabinu, naprednu tehnologiju, efikasnost i visoke performanse.

Karavan je izuzetno funkcionalan kada je u pitanju prijevoz kabastog tereta ili dugačkih predmeta

 

Sigurno je da ovaj tip vozila ne spada među atraktivnije i popularnije, ali ako ste u potrazi za pouzdanim vozilom na četiri kotača čije karakteristike odgovaraju zahtjevima dužih putovanja i vožnje po težem terenu, nećete biti razočarani ovim „dugajlijama“. 

Neki od najpopularnijih karavana za 2020. godinu su: Subaru Outback, Audi A4 Allroad, Volvo V60 Cross Country, BMW 3 Series Sports Wagon, Mercedes-Benz E Class, Buick Regal TourX, Porsche Panamera Sport Tourismo, Volkswagen Golf Alltrack...

NAPOMENE

Možete naići na različite klasifikacije modela automobila na osnovu njihovih tipova karoserije. Nemojte da vas to zbuni, budući da proizvođači automobila ovo rade u reklamne svrhe – npr. reklamiraju karavane kao sedane ili crossovere kao SUV-ove (mada je sama granica između, primjera radi, SUV-ova i crossovera ponekad nejasna).

Imajte na umu da cijene navedenih modela automobila ne ovise isključivo od njihovih tipova karoserije. Da pojasnimo... Kupe jednog proizvođača ne mora biti skuplji od sedana drugog proizvođača. Isto tako, ekonomičnost i performanse bilo kog modela automobila ovise i od paketa opreme koji izaberete.