Skip to content

Kako ispolirati automobil?

 

Poliranje automobila ne doprinosi samo sjajnijem i atraktivnijem izgledu eksterijera, već i produljuje njegov vijek trajanja budući da uklanja oštećenja s laka i priprema ga za vanjsko pranje voskom. Ova pomalo zaboravljena vještina omogućuje vam da u potpunosti preporodite svog limenog ljubimca, a ovdje možete naučiti kako tu tehniku ispravno primjenjivati.

Priprema automobila za poliranje

Za idealan učinak poliranja automobila treba izbjegavajti izravnu sunčevu svjetlost.

Parkirajte automobil u hlad ili izaberite oblačan dan, BEZ KIŠE. Ovo je važno budući  da sunčeva svjetlost isušuje sapun za pranje automobila, zbog čega, u konačnici, može izostati željeni sjaj na laku. Pobrinite se da vam automobil bude parkiran na betonu, jer, ako ga parkirate na travnatu ili zemljanu površinu, može pokupiti prljavštinu s tla, što će također dovesti do izostajanja željenog učinka poliranja.

Pokrijte ili uklonite stvari koje ne želite zaprljati u postupku pranja, a kućne ljubimce i djecu držite izvan dometa pranja. Poliranje automobila može se pretvoriti u neuredan proces zbog kotača za poliranje koji, kada se počne vrtjeti, može dovesti do prskanja sredstva za poliranje. Ipak, čak i ako dođe do toga da se nešto isprlja prilikom procesa poliranja, ne očajavajte, jer se mrlje od sredstva za poliranje lako skidaju.

Isperite cijeli automobil vodom koristeći crijevo. Na ovaj način ćete ga pripremiti za ručno pranje. Ne zaboravite isprati kotače, kao i donji dio automobila podjednako temeljito kao i njegov gornji dio, budući da se tu skuplja najviše prljavštine.

Najprije operite kotače i gume koristeći spužvu i kantu s vodom i tu spužvu i kantu nemojte koristiti za pranje ostatka automobila kako biste poslije mogli lakše očistiti karoseriju.

Sada operite automobil koristeći sapun za automobile. Napunite kantu vodom i malom količinom sapuna. Izaberite sapun koji u sebi ne sadrži vosak ili sredstvo za poliranje. Potopite čistu spužvu u vodu i počnite s pranjem automobila od vrha prema dnu. Isperite spužvu potapanjem u vodu. Pobrinite se da operete automobil temeljito jer bilo kakva preostala prljavština može uzrokovati ogrebotine na laku prilikom procesa poliranja.

Riješite se ostataka insekata s vjetrobranskog stakla! Evo kako.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE
 

Izaberite odgovarajući uložak za kotač za poliranje. Budući da su tamnije boje osjetljivije, ako vam je automobil neke od tih boja, koristite finiji uložak. U slučaju svjetlijih boja, možete koristiti i grublji uložak. Uloške te pribore i sredstva za poliranje možete kupiti u trgovinama auto dijelova.

Poliranje automobila

Pobrinite se da uložak za poliranje uvijek bude vlažan.

Uzmite odgovarajući uložak za kotač za poliranje i namočite ga čistom vodom. Iscijedite ga onoliko koliko je potrebno da ne bude potpuno natopljen vodom, nego da ostane vlažan. Uložak mora ostati vlažan tijekom kompletnog procesa poliranja kako ne bi oštetio lak na automobilu. Zato, neka vam kanta s čistom vodom uvijek bude pri ruci.

Stavite umjerenu količinu sredstva za poliranje na uložak, a zatim uključite kotač i prislonite ga na lak automobila. Možete nanijeti sredstvo za poliranje i izravno na lak automobila, a onda prisloniti kotač na njega. Za svaki slučaj, pročitajte upute za korištenje na sredstvu za poliranje kako biste maksimizirali njegov učinak. Ponovite isto za svaki dio automobila.

Pomičite kotač za poliranje naprijed-nazad održavajući pritisak kako ne biste oštetili lak automobila. Vrlo je važno da držite kotač paralelno s dijelom automobila koji trenutno polirate. Kada završite poliranje jednog dijela automobila, pređite na sljedeći.

Tijekom procesa poliranja primijetit ćete kako se sredstvo za poliranje razmazuje, a zatim i polako nestaje, ostavljajući iza sebe sjaj. Upravo će vam taj sjaj biti znak kada je vrijeme da prijeđete na sljedeći dio automobila. Nemojte prelaziti kotačem preko dijelova koji se već sjaje jer time riskirate gubitak sjaja. Za razliku od pranja voskom, ne morate čekati da se sredstvo za poliranje osuši.

Kako napredujete s procesom poliranja, tako će se sredstvo za poliranje nagomilavati na ulošku te će umanjiti njegov učinak. Stoga povremeno prekinite s poliranjem kako biste isprali uložak, a onda ga ocijedite u skladu s prethodno navedenim uputama.

Rub kotača se najbrže okreće, a obično najmanje dolazi u dodir sa sredstvom za poliranje, što može prouzrokovati oštećenja na laku automobila. Zato, budite strpljivi i uklonite ostatke sredstva za poliranje koji se mogu nagomilati između krajeva dijelova automobila, koristeći krpu, a ne rub kotača.  

Zaštita laka automobila

Nakon što ste ispolirali svaki dio automobila, temeljito očistite uložak i ostavite ga na stranu zajedno s kotačem. Isperite cijeli automobil vodom koristeći crijevo, a zatim ga operite u skladu s uputama s početka. Pobrinite se da skinete sve ostatke sredstva za poliranje s automobila. Nakon toga, ponovno isperite cijeli automobil.

Pričekajte da se automobil osuši kako biste ga mogli oprati voskom. Zapamtite, automobil mora biti POTPUNO SUH da biste mogli započeti s procesom pranja voskom.

Sada nanesite vosak na lak automobila. Izaberite kvalitetan vosak kako biste zaštitili lak i održali njegov sjaj. Nanesite vosak na uložak koji dobijete u paketu prilikom kupovine, a zatim uložak prislonite na automobil i nanosite vosak kružnim pokretima. Obavezno premažite voskom cijeli automobil kako biste zaštitili ispolirane dijelove od sunca. Kao i u slučaju poliranja, pobrinite se da automobil ne bude izložen sunčevoj svjetlosti i perite voskom dio po dio automobila.

Nakon što se vosak osuši, uklonite ga s automobila koristeći krpu s mikrovlaknima. Znat ćete je li vosak suh tako što ćete ga najprije dodirnuti prstom, a onda ga i lako obrisati s njega. Kada skinete sav vosak s automobila, bit ćete zadivljeni njegovim sjajem.