Skip to content

5 jednostavnih savjeta za prevladavanje početničkog straha od vožnje

Početnički strah od vožnje nije ništa neobično, jer jedno je vožnja s instruktorom u automobilu s duplim komandama, a drugo je svakodnevno samostalno manevriranje limenim ljubimcem na prometnim ulicama grada. Za poznavatelje sporta, to je kao razlika između treninga i utakmice.

Naravno, strah od vožnje ne mora biti povezan isključivo s neiskustvom – postoji i strah od vožnje prouzrokovan neugodnim iskustvom, najčešće u vidu prometne nesreće, ali njeno prevladavanje podrazumijeva, prije svega, psihološki pristup. Stoga ćemo se u ovom eKako tekstu posvetiti jednostavnim savjetima za prevladavanje početničkog straha od vožnje.

Uzmite dodatne satove vožnje

 

Ovaj savjet ćemo objasniti pomoću još jednog osvrta na sport, odnosno sportsku priču koja se može primijeniti u svim segmentima života, a samim tim i kada je vožnja u pitanju. Naime, kada su upitali legendarnog Michaela Jordana ima li tremu prilikom važnih šutova, on je na to odgovorio: „Rad eliminira strah.“

To znači da, ako se i poslije položenog vozačkog ispita ne osjećate dovoljno sigurno za izazove koji vas očekuju tijekom vožnje, jednostavno uzmite dodatne satove vožnje kako biste utemeljili „gradivo“. Drugim riječima, iskoristite te dodatne satove da izvježbate vožnju u svim situacijama koje kod vas izazivaju nelagodu, kao što mogu biti npr. vožnja u kružnom toku ili na autocesti.

Neka vam netko pravi društvo

Ako i poslije dodatnih satova vožnje osjećate nervozu pri pomisli na upravljanje automobilom, možda je samo u pitanju strah od osamostaljivanja. U tom slučaju, vjerojatno vam je potrebno prijelazno razdoblje tijekom kojeg će vam prilikom vožnje netko praviti društvo.

Zamolite nekog od članova obitelji ili prijatelja da se vozi s vama. Poželjno je da osoba koju ste izabrali za suputnika bude iskusan vozač koji vas svojim savjetima može umiriti u trenucima nervoze, te da vam olakša i skrati prijelazno razdoblje. Ako niste u mogućnosti pronaći iskusnog vozača za suputnika, pobrinite se bar da osoba koja će biti uz vas prilikom vožnje bude netko čije vam je društvo ugodno, a samim tim, ima smirujući utjecaj na vas.

Vozite danju

 

Vožnja noću uvijek je zahtjevnija od vožnje danju, te čak i da nemate strah od vožnje, ako ste početnik za volanom, preporučljivo je da počnete od dnevne vožnje. Naravno, s vremenom, nakon što savladate vožnju danju i nakon što se lišite straha od samostalnog upravljanja automobilom, bit ćete u mogućnosti usavršiti svoje vozačke sposobnosti i prilikom vožnje noću, u čemu vam može pomoći naših 8 ključnih savjeta za noćnu vožnju.

Osigurajte si udobnost

Vrlo je važno da se tijekom vožnje osjećate ugodno, jer će vam se u suprotnom javiti dodatna nervoza koja će vam onemogućiti racionalno donošenje odluka, a koja će samim tim ugroziti, kako vašu sigurnost, tako i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Ovo se, prije svega, odnosi na obuću koja treba biti maksimalno udobna, budući da stopalima pritišćete papučice. Kada je u pitanju odjeća, pobrinite se da odabir padne na nešto što je ugodno za tijelo i što vas ne steže. Tenisice i trenirka su siguran odabir.

Stvaranje uvjeta udobnosti za vožnju ne podrazumijeva samo primjeren odabir obuće i odjeće, već i održavanje kabine automobila. Naime, ako prostor u kojem se nalazite dok vozite nije uredan, nećete se osjećati ugodno u njemu, te to također može prouzrokovati dodatnu nervozu. Zato, prije nego što sjednete za volan, očistite unutrašnjost svog automobila i uklonite sve zaostale predmete i otpatke s poda i sjedala.

Pustite opuštajuću glazbu

 

Glazba može imati smirujući učinak na vas te slobodno pustite one pjesme koje doprinose vašem unutrašnjem miru. Naravno, to što vas određena vrsta glazbe smiruje ne znači da ju trebate „odvrnuti“ do maksimuma, jer u tom slučaju nećete biti u mogućnosti „osluškivati put, odnosno čuti što se događa unutar automobila i izvan njega.

Samo hrabro

Ono što je bitno zapamtiti  kada je početnički strah od vožnje u pitanju  je to da je, kao i u slučaju bilo kojeg drugog straha, suočavanje s njim jedini način za njegovo prevladavanje. Upravo zbog toga, nikako ne smijete izbjegavati vožnju nakon položenog vozačkog ispita jer ćete na taj način samo zaboraviti voziti, nego pametno iskoristite naših 5 jednostavnih savjeta za prevladavanje početničkog straha od vožnje i uživajte u „krstarenju“ svojim četvorokotačem.

 

Tvrtka TotalEnergies​ želi Vas savjetovati korisnim savjetima i preporukama sa što više tema.

Više o motornim uljima tvrtke TotalEnergies​ možete pročitati ovdje.

Kontaktirajte nas ili nam postavite pitanje