Skip to content

Najčešći problemi s pokretanjem automobila

problemi sa pokretanjem automobila

Problemi s pokretanjem automobila se mogu podijeliti na električne i benzinske.

Gotovo da nema vozača kojemu se nije dogodilo da iz nekog razloga ne može upaliti automobil. Ovakva situacija može biti vrlo neugodna, osobito ako imate nešto važno za obaviti ili ako je vani jako hladno. U ovom tekstu navodimo nekoliko najčešćih razloga zašto Vaš auto neće upaliti i što možete učiniti po tom pitanju.

U biti, problemi s pokretanjem automobila se mogu podijeliti na:

  • Električne - akumulator, svjećice, dotrajali kabeli, loši kontakti i slično.
  • Benzinske - začepljene dizne, loš tlak u rampi za gorivo i istrošena crpka za gorivo su samo neki od mogućnih problema ovog tipa.

Prazan ili dotrajao akumulator

Ispražnjen ili dotrajao akumulator je jedan od najčešćih uzročnika problema s pokretanjem automobila. U nekim situacijama je dovoljno provjeriti jesu li kleme korodirale i prekontrolirati stanje kabela i kontakata. 

Paljenje na kabele Vas može vratiti na cestu, ali obavezno prvom prigodom posjetite servis kako bi tamo ispitali napon, struju, stanje elektrolita i alternator. Kako ne biste imali problem s akumulatorom, najvažnije je razumjeti kako on funkcionira i kada je vrijeme za zamjenu. 

Zamjena akumulatora

Anlaser, odnosno starter

Anlaser je elektropokretač koji daje snagu nužnu za paljenje motora. Na njegovu neispravnost može ukazati kliktanje koje čujete umjesto standardnog zvuka paljenja motora. Ukoliko nije ispravan, nećete moći pokrenuti automobil. Najbolje se obratiti Vašem serviseru.

Svjećice kod benzinskih motora

Redovito provjeravajte stanje svjećica jer i one mogu biti razlog zašto Vaš auto neće upaliti. Ne odgađajte njihovu zamjenu u intervalu koji je propisao proizvođač.

Zašto automobil gubi snagu?

Elektronički ključ

Suvremene automobile, umjesto klasičnih, danas pokreću kodirani ključevi. Ako dođe do mehaničkog oštećenja glave ključa, ili oslabi baterija, nećete moći pokrenuti automobil. Za nabavu novog ključa se trebate obratiti ovlaštenom serviseru koji će Vam naručiti set novih, uz priloženu osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu.

Gorivo, crpka i filteri za gorivo

gorivo

Kad se gorivo nalazi na dnu, motor izvlači talog s dna spremnika koji začepljuje filtere i crpku.

Možda zvuči banalno, ali provjerite imate li dosta goriva. Ako vaš automobil ima metalni spremnik, savjetujemo da u zimskom periodu održavate spremnik makar polupunim, kako se u njemu ne bi skupljala voda koja se može zalediti i napraviti problem. Plastični spremnici u novijim automobilima uglavnom rješavaju ovaj problem, jer je prijenos vanjske temperature putem plastike daleko sporiji.

Nadamo se da su vam ovi savjeti koje je za vas pripremio TotalEnergies tim bili od koristi. OBAVEZNO POGLEDAJTE još sadržaja koje preporučujemo u nastavku, a za sva pitanja, nedoumice i prijedloge, slobodno nas kontaktirajte.