Skip to content

Kako pravilno zagrijati motor

 

Postoje suprotna mišljenja kada je u pitanju pokretanje motora, osobito u zimskim danima kada temperatura pada ispod 0°C. Dok svi manje-više znamo da je grijanje u mjestu u trajanju od 10 do 15 minuta stvar prošlosti i da je to imalo smisla kada su se vozili automobili s rasplinjačima (karburator), mnogi se ne slažu oko dileme treba li grijati motor u mjestu ili krenuti odmah. Jedno je sigurno - motoru je potrebno vrijeme za postizanje optimalne radne temperature.

I dok stručnjaci savjetuju zagrijavanje motora u vožnji, morate imati na umu da ovaj savjet vrijedi samo ako ste iskusan vozač koji zna zagrijati motor na niskom broju okretaja. U suprotnom, pokretni dijelovi motora se troše jer je i motornom ulju potrebno vrijeme za zagrijavanje do radne temperature kada uspješno obavlja svoju funkciju podmazivanja. U svakom slučaju je bolje za područja u kojima vladaju vrlo hladne zime birati ulje niskog stupnja viskoznosti, primjerice 0W-30. Na ulju svakako ne treba štedjeti jer upravo od njega zavisi kvaliteta podmazivanja motora, a samim tim i njegov vijek trajanja. Više o vrstama i namjeni ulja možete saznati iz video tutorijala Kako odabrati odgovarajuće motorno ulje

 

 

Ako nemate dovoljno iskustva za zagrijavanje motora u vožnji, nema ničeg lošeg u tome da pokrenete motor i kratko ostanete na mjestu. Proizvođač je predvidio poseban režim za zagrijavanje motora u mjestu i ne postoji opasnost da mu “skratite” životni vijek ako pričekate koju minutu. Ono što je jako bitno je motor pokrenuti bez pritiskanja papučice gasa, bez obzira na to je li hladan ili zagrijan. Također, nikako ga nemojte turirati čak ni nakon pokretanja. Osim što je besmisleno, pritiskanje papučice gasa dok auto stoji u mjestu oštećuje vaš motor jer nema odgovarajuće podmazivanje.

 

 

Imajte na umu da kod dizel motora treba obavezno pričekati gašenje signalne lampice grijača motora prije nego što ga pokrenete. Kod motora s turbo punjačem je također bitno ne kretati odmah nakon paljenja motora. Ako je motor hladan, ostavite ga da radi nekoliko sekundi u praznom hodu prije vožnje kako bi se turbo punjač dovoljno podmazao.

Kada uzmemo u obzir sve navedeno, najbolji savjet koji možemo dati jest da tijekom hladnih zimskih jutara sjednete u auto, pokrenete motor, pričekate koju minutu bez pritiskanja papučice gasa ako niste sigurni da možete zagrijati motor u vožnji, krenete polako, bez naglih ubrzavanja i postupno mijenjate brzine naviše.

Nadamo se da su Vam ovi savjeti korisni. Slobodno nam pišite ako imate bilo kakvu sugestiju, komentar ili pitanje. Stojimo Vam na raspolaganju.