Skip to content

Kako održavati kabinu automobila čistom?

Prilikom čišćenja automobila, mnogi vozači daju prednost eksterijeru automobila budući da je to ono što drugi najprije primjećuju. Ipak, imajte na umu da je jedan od preduvjeta za ugodnu, a samim time i sigurnu vožnju, čista kabina automobila, u kojoj uostalom i provodite vrijeme dok vozite (o važnosti urednog interijera automobila možete pročitati i u našem eHow-u „15 stvari koje treba provjeriti prije odlaska na put“). Stoga, idemo vidjeti što je potrebno učiniti kako bi vam kabina vašeg automobila pružala istinski poticaj za vožnju.

1. Usisavajte automobil

 

Interijer svakog automobila je sklon pojavama poput prašine, mrlja, mrvica i drugih oblika nečistoće te ga je potrebno redovno čistiti. U suprotnom, primjerice u slučaju sjedala, može doći do neželjenih trajnih promjena u boji tkanine. Stoga, kada je čišćenje kabine u pitanju, usisavanje automobila bi trebalo postati dio vaše rutine.

Slobodno koristite usisivač visoke snage, s velikim otvorom na četki, kako biste mogli usisati i veće komade prljavštine. Suvremeni usisivači imaju različite nastavke te ih bez zadrške koristite  kako biste usisali sva, pa i teže dostupna, područja unutar automobila.

2. Koristite sredstva za čišćenje

 

U namjeri da izbjegnu kupovinu i uštede novac, mnogi vozači pribjegavaju upotrebi alternativnih sredstava za čišćenje, koja već imaju na zalihi, uništavajući na taj način tkaninu na sjedalima te uzrokujući mnogo veći trošak od onog koji bi za njih predstavljala kupovina primjerenog sredstva za čišćenje.

Sredstva za čišćenje interijera automobila obično dolaze u obliku spreja. U slučaju sjedala preporučujemo da čistite jedno po jedno sjedalo, budući da čišćenje prevelike površine odjednom može rezultirati da sredstvo za čišćenje predugo bude izloženo na jednom od tretiranih područja i tako prouzrokuje neželjeno djelovanje u obliku izbjeljenih dijelova na tkanini. Štoviše, dok nanosite sprej, gledajte da držite bočicu dovoljno udaljenu od sjedala, kako ne biste nanijeli predebeli sloj spreja na tkaninu.

3. ​Istrljajte nečistoće

Nakon što nanesete sprej na tkaninu, u skladu s prethodno navedenom preporukom, uzmite krpu ili spužvicu, ovisno o preporuci proizvođača sredstva za čišćenje, i dobro istrljajte sjedala, kako biste uklonili nečistoće. Potom sve ponovno prijeđite krpom ili spužvicom kako biste uklonili i eventualno zaostale tragove prljavštine.

Sada ponovo uzmite usisivač i temeljito usišite tretiranu površinu, kako biste je u potpunosti osušili i kako biste pokupili eventualne ostatke prašine.

4. Nanesite zaštitu

Osim navlaka koje predstavljaju najjeftiniji oblik zaštite, postoje i sredstva koja usporavaju proces prljanja sjedala te se u salonima za njegu automobila možete raspitati koja sredstva odgovaraju tkanini na sjedalima u vašem automobilu.

5. Odvezite automobil na kemijsko čišćenje

 

Bez obzira na to koliko pažnje posvećujete čišćenju kabine automobila, postoje duboke mrlje na sjedalima čije izvlačenje zahtijeva upotrebu profesionalnih strojeva te vam preporučujemo da odvezete svoj automobil na kemijsko čišćenje bar jednom godišnje.

Budući da kemijsko čišćenje automobila zahtijeva određenu razinu stručnosti, prije nego što podvrgnete svog limenog ljubimca istom te kako biste izbjegli potencijalna oštećenja interijera raspitajte se koje su auto praonice u tome doista dobre.

Dodatni čimbenici koji doprinose čistoći kabine automobila

S obzirom da život i rad u suvremenom okruženju zahtijevaju često korištenje automobila, proaktivan pristup u održavanju kabine čistom ne samo da čini iskustvo vožnje ljepšim, već i prolongira potrebu za korištenjem sredstava za čišćenje i kemijskim čišćenjem. Da pojasnimo, proaktivan pristup, u ovom slučaju, podrazumijeva poduzimanje mjera, kao što su:

  • postojanje kante za otpad, kako bi se spriječila potreba za ostavljanjem papirića, salveta, omota od grickalica i čokoladica, bočica i limenki svuda unutar automobila;
  • postavljanje osvježivača zraka na unutrašnji retrovizor ili na ventilator, kako biste zadržali osjećaj svježine u kabini;
  • nošenje vlažnih maramica kako biste mogli obrisati eventualnu mrlju od pića ili hrane;
  • brisanje cipela, prije ulaska u automobil, kako biste spriječili unošenje prljavštine;
  • nekonzumiranje hrane unutar automobila, kako biste izbjegli mrvice i mrlje svuda po kabini.

Ako mislite da je značaj čistog interijera automobila precijenjen, sjednite najprije u neuredan, a zatim u uredan automobil pa nam sami recite razliku. A onda, ne zaboravite iskoristiti naše savjete, kako bi kabina vašeg automobila blistala.