Skip to content

5 provjera vašeg automobila koje možete izvršiti sami

Kada imate vlastiti automobil, svakako Vam je stalo da ga zbog sigurnosti, ali i zbog uštede troškova, održavate u najboljem mogućem stanju. Za većinu nas automobil je postao neophodno sredstvo koje nam pomaže da brže i lakše obavimo sve što je neophodno tijekom dana. Zato Vam predstavljamo pet savjeta za provjere koje možete izvršiti sami.

Provjerite tlak u pneumaticima

 

Vrlo je važno obratiti pažnju na to koliko su pneumatici na Vašem automobilu napuhani. Tlak u pneumaticima nešto je što često varira, a najčešći je uzrok promjena vanjske temperature. Nizak tlak u pneumaticima može otežati stabilnost i remetiti kočenje. Osim toga, nedovoljno napumpani pneumatici utječu i na potrošnju goriva i smanjuju njihov vijek trajanja budući da se prilikom vožnje povećava trenje između pneumatika i podloge, što utječe na njihovo trošenje i habanje.

Zamijenite dotrajale brisače

Ne zaboravite povremeno pregledati u kakvom su stanju brisači na Vašem automobilu jer se guma troši, bez obzira na proizvođača. Jednom kada počne propadati, guma na brisačima počinje gubiti na elastičnosti, deformira se i puca. Na taj način brisači prestaju ostvarivati kontakt s vjetrobranom, ne čiste pravilno i proizvode neugodne zvukove. Ne postoji način da “popravite” stanje brisača. Jedino je rješenje zamijeniti ih.

Provjerite svjetla

Padne li Vam nekada na pamet da preventivno provjerite sva svjetla? Vjerujemo da ne. Međutim, svakako savjetujemo da provjera svjetala postane dio rutinskih provjera. Uključite svjetla i pogledajte rade li sva. Proverite signalna i pozicijska svjetla sa svih strana. Približite se zidu na kojem možete vidjeti odraz svjetla, pritisnite kočnicu i na taj način provjerite kočna svjetla. Okrenite zadnji trap vozila prema zidu, podignite ručnu kočnicu i provjerite pomoćna svjetla. Ako je neka od žarulja pregorjela, ovaj problem svakako nije kompliciran ni skup za rješavanje, iako Vam moramo skrenuti pažnju da postoje modeli automobila kod kojih zamjena žarulja uopće nije jednostavan postupak, pa je jako bitno da to prepustite profesionalcima.

Provjerite razinu ulja

 

Jedna od osnovnih provjera koje treba obavljati redovito jest provjera razine ulja, budući da preniska razina ulja može uzrokovati ozbiljna oštećenja motora. S druge strane, redovita zamjena ulja i filtera produljuje trajanje Vašeg motora.

Postoje dva razloga koji utječu na smanjenje razine ulja u Vašem motoru, a to su njegovo standardno sagorijevanje i curenje. Lampica na ploči s instrumentima ukazat će Vam kada je vrijeme za zamjenu ulja. Ako niste sigurni koje je pravo ulje za Vaš motor, naš Lub savjetnik može Vam pomoći. 

 Zapamtite, za vaš je motor puno bolje da motorno ulje ne dolijevate, već da ga potpuno zamijenite.

Koristite pneumatike koji odgovaraju godišnjem dobu

Održavanje automobila u zimskom razdoblju svakako može biti naporno, ali ništa manje nego da zapnete na putu do odredišta. Zato je neophodno da u zimskoj, ali i ljetnoj sezoni koristite odgovarajuće pneumatike. Nemojte misliti da sa zimskim gumama možete progurati i ljetnu sezonu. Pneumatici napravljeni za hladne vremenske uvjete u ljetnom razdoblju začas propadnu. A to za Vas znači izgubljen novac.

kontakt