Skip to content

28/03/2024 Vijesti

28. ožujka 1924.: TotalEnergies navršava 100 godina!

28. ožujka 1924.: TotalEnergies navršava 100 godina!

Pariz, 28. ožujka 2024. – Danas je 100.000 zaposlenika tvrtke TotalEnergies u 120 zemalja svijeta zadovoljno i ponosno na proslavu 100. godišnjice  njezinog osnivanja. Stogodišnja povijest TotalEnergies priča priču o svijetu i energiji, od dvadesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Hrabra i vizionarska odluka

28. ožujka 1924. osnovana je tvrtka Compagnie Française des Pétroles u Francuskoj, zemlji bez izvora nafte. Ovaj hrabar i vizionarski potez označio je početak stoljetne sage. Kako bi osigurala francusku opskrbu energijom, naša bi tvrtka putovala na sve četiri strane svijeta, prilagođavajući se i rastući tijekom stoljeća i njegovih brojnih tehnoloških i geopolitičkih preokreta.

Pioniri već 100 godina

Za razliku od naših tadašnjih suparnika, nismo imali pristup lokalnim resursima. Zato smo svoju konkurentsku prednost izgradili na međunarodnom širenju i tehničkim vještinama. Ta su nam dva čimbenika oblikovala pionirski duh i obilježila naš put sve do danas. Tijekom godina kontinuirano smo pomicali granice – i tehničke i geografske – istovremeno se prilagođavajući promjenama u potrebama i očekivanjima kupaca. Tako smo pratili izvanredan napredak i razvoj koji se odvijao u suvremenom društvu tijekom 20. stoljeća. Također smo stekli dodatnu stručnost i iskustvo udruživanjem s tvrtkama Petrofina i Elf-Aquitaine, a u novije vrijeme s Maersk Oil, Saft i Direct Energie.

Postali smo višeenergetska tvrtka

Dok je nafta bila energija 20. stoljeća, prirodni plin i dekarbonizirana energija ključni su za energetski sustav sutrašnjice. Prirodni plin nužan je za energetsku tranziciju, kao potpora porastu povremenih obnovljivih izvora energije i kao zamjena za ugljen, koji u proizvodnji električne energije emitira dvostruko više CO2. TotalEnergies trenutno je treći najveći svjetski igrač u području ukapljenog prirodnog plina (LNG). U području električne energije, mi smo jedan od najdinamičnijih u svijetu u razvoju solarne energije i energije vjetra. Električna energija u središtu je dekarbonizacije i jasno je da će 21. stoljeće biti električno.

Pokretanje energetske tranzicije

Od 2020. godine odlučno provodimo tranzicijsku strategiju utemeljenu na dva stupa: ugljikovodicima (uključujući LNG) i električnoj energiji. Ambicija nam je da uspješno ostvarimo našu tranziciju i podržimo naše klijente u njihovima. Izazov nam je opskrbiti svijet pristupačnom energijom potrebnom za razvoj, istovremeno smanjujući štetne emisije. To je "pravedna, uredna i ravnopravna" tranzicija na koju poziva COP28. Oslanjajući se na pionirski duh koji nas vodi, nastavit ćemo se prilagođavati i mijenjati po potrebi kako bismo i daljnjih 100 godina bili dio priče o energiji!