Skip to content

15 stvari koje trebate provjeriti prije polaska na put

Većina nas pri polasku na put razmišlja o najoptimalnijoj ruti, zaboravljajući da je ispravan automobil glavni preduvjet. Upravo zbog toga, pripremili smo vam popis stvari koje trebate provjeriti prije polaska na put, kako bi putovanje proteklo u miru.

 

1. Očistite i operite automobil

Osjećate li se bolje u prljavoj ili u čistoj odjeći? Čistoj, naravno. Isto je i s automobilom - što čišći, to ugodniji za vožnju.

Imajte na umu da se čistoća automobila ne odnosi samo na vanjštinu, već i na njegovu unutrašnjost. Dapače, budući da ćete vrijeme provoditi unutar automobila, čista kabina jedan je od presudnih čimbenika za uživanje u vožnji.

Zato prije polaska na put pokupite otpatke koji su vam slučajno pali ispred, pokraj ili ispod sjedala, a zatim odvezite automobil u praonicu, na temeljito vanjsko i unutarnje pranje.

 

2. Pripremite navigaciju

Jedna od čari suvremene tehnologije je to što „drugi“ mogu razmišljati umjesto nas. Stoga ne propustite ponijeti uređaj za navigaciju, koji će se doslovno pobrinuti da ne skrenete s puta. Prethodno ga testirajte, kako biste bili sigurni da funkcionira.

Ako ste odlučili koristiti navigaciju na mobilnom telefonu, računajte na to da će mu se baterija brže trošiti uslijed povećane aktivnosti, pa ne zaboravite ponijeti punjač za mobitel.

 

3. Isplanirajte rutu

Ruta

 

Bez obzira na razvoj tehnologije, koji nam je olakšao snalaženje na cestama uvođenjem navigacijskih sustava, potrudite se isplanirati rutu pred polazak na put. Vjerojatno se sada pitate zašto biste razmišljali o trasi, ako nas je suvremena tehnologija blagoslovila sofisticiranim uređajima čiji je posao da to rade umjesto nas.

Prije svega, vozač koji potpuno ovisi o uputama sa strane primoran je na oklijevanje, što ga čini opasnim sudionikom prometa. Drugo, i softverski sustavi, koliko god bili sofisticirani, mogu imati bugove i otkazati poslušnost zbog čega će nastavak puta biti otežan ako ste se oslanjali isključivo na njihovu pomoć. Dakle, kartu u ruke i proučite put do željene destinacije.

 

4. Ponesite rezervni ključ

Scenarija za gubljenje ključa od automobila ima toliko da je suvišno baviti se njima. Trenutak dekoncentracije tijekom ustajanja od stola na kojem ste ostavili ključeve, plitak džep u kojem se nalaze ključevi, krađa torbe s ključevima... Sve su to momenti čiji je ishod identičan – ostali ste bez ključeva od automobila.

Ništa strašno ako ste tek krenuli na put. Lako ćete se vratiti po rezervne ključeve. Ali što ako vam se to dogodi na pola puta ili po dolasku na željenu destinaciju? Onda ste u problemima. Zato uvijek, kad krećete na put, ponesite rezervne ključeve od automobila i ostavite ih na sigurnom mjestu, izvan automobila.

 

5. Uzmite aparat za gašenje požara

U nekim zemljama zakon nalaže da imate aparat za gašenje požara u automobilu, ali čak i u zemljama gdje to nije obavezno, nije na odmet ponijeti aparat za gašenje kako biste mogli brzo reagirati u slučaju izbijanja požara (instalacije, gume...).

 

6. Provjerite razinu ulja i ostalih tekućina

Razina ulja

 

Provjera ulja i tekućina, kao što su tekućina za hladnjak, kočnička tekućina i tekućina za vjetrobran, lak je zadatak kojem ste dorasli u svakom trenutku. Samo trebate otvoriti odjeljke u kojima se navedene vrste tekućina nalaze (osim u slučaju ulja, kada vadite mjerač, s oznakama za minimum i maksimum), a koji imaju oznake na vrhu, i doliti odgovarajuću tekućinu, naravno, po potrebi.

Ponesite po kanticu svake od ovih tekućina, kako biste ih mogli doliti u slučaju nepredviđene situacije na putu. Kad je ulje u pitanju, provjerite u automobilskom priručniku koji je sljedeći predviđeni termin za promjenu ulja, te ako je vrijeme, promijenite ulje. Ako želite saznati više o ovoj temi, pogledajte naš video „Kako prekontrolirati razinu ulja u motoru?“

 

7. Provjerite auspuh

Dim iz auspuha, kakve god boje bio, nije dobra vijest. Plavi dim ukazuje na pretjerano izgaranje ulja, što znači da postoji problem s motorom. Crni dim indikator je problema sa sustavom za dovod benzina u smislu proizvodnje prevelike količine nesagorenog benzina. Bijeli dim posljedica je izgaranja antifriza, što ukazuje na problem s brtvom.

Primijetite li bilo koju od navedenih pojava, prije polaska na put obavite detaljnu provjeru automobila u profesionalnom auto servisu.

 

8. Provjerite metlice na brisačima

Ako imate i najmanje sumnje u vezi s ovom preporukom, preporučujemo da pričekate dan s jakom kišom i da onda sjednete za volan automobila s lošim metlicama za brisače. Ako niste Superman i nemate rendgenski vid, teško ćete moći voziti.

Metlice za brisače se, uslijed grijanja na suncu i upotrebe, suše a zatim i pucaju, nakon čega više nisu u stanju obavljati svoj posao – uklanjati vodu s vjetrobrana. Na svu sreću, ovaj problem lako se rješava: otiđite u prodavaonicu auto dijelova i kupite nove metlice, koje odgovaraju modelu i godini vašeg automobila. Prije puta ih isprobajte. Ako nema kiše, polijte vjetrobransko staklo vodom i vidite rade li kako treba.

 

9. Centrirajte kotače

 

Centriranje kotača bi se trebalo redovno obavljati, ali ako primijetite da vam volan skreće lijevo i desno kad vozite ravno, obavezno odvezite automobil u profesionalni auto servis radi centriranja kotača. Osim što ćete biti sigurniji sudionik prometa, produžit ćete i vijek trajanja guma, čiji gazni sloj se brže i nejednako troši kad kotači nisu centrirani.

 

10. Provjerite dubinu gaznog sloja guma

Kao što vjerojatno i sami znate, gazni sloj guma troši se prilikom upotrebe. To znači da trebate provjeriti dubinu gaznog sloja prije kretanja na put.

Najmanja propisana dubina gaznog sloja guma ovisi o godišnjem dobu i razlikuje se od države do države. U Hrvatskoj je to 4 mm za ljetne gume, dok je za zimske 1.6 mm. Ako želite više saznati o ovoj temi, pogledajte naš video „Kada je vrijeme za kupovinu novih zimskih guma?“

 

 11. Provjerite pritisak u gumama

Pritisak u gumama

 

Kad već kontrolirate gume, pobrinite se da i njihov pritisak bude u skladu s modelom automobila (napumpajte ih ako je potrebno), kako ne biste završili s ispumpanom ili probušenom gumom na nekom zabačenom predjelu puta.

 

 

12. Namjestite sjedala, retrovizore i volan

Ovo ne trebamo previše objašnjavati. Jednostavno, namjestite kut naslona sjedala, visinu volana, kao i unutrašnji retrovizor i vanjske retrovizore, tako da imate odgovarajući pregled stanja na cesti i komfor u kabini automobila.

 

13. Provjerite svjetla

 

Ni ovo ne predstavlja nikakvu zagonetku. Bez svjetala ne vidite u mraku. Stoga ih obavezno provjerite prije polaska na put, kako biste bili mirni u slučaju noćne vožnje.

 

14. Opremite se stvarima koje vam gode

Učinite svoje putovanje ugodnijim tako što ćete imati na raspolaganju vodu ili druge osvježavajuće (bezalkoholne) napitke, hranu i grickalice.

 

15. Bolje spriječiti nego liječiti

Mnogi suvremeni automobili imaju senzore za različite potrebe, koji se oglašavaju u slučaju problema. To vam, nažalost, mnogo ne pomaže, jer ako dođe do problema, a vi ste na putu, tek onda nastaje problem. Drugim riječima, redovita kontrola automobila djeluje preventivno i smanjuje šanse za nastanak kvara na putu.

Sad kad sve ovo znate, jedino nam preostaje da vam zaželimo sretan put!

 

Tvrtka TotalEnergies želi Vas savjetovati korisnim savjetima i preporukama sa što više tema.

Više o motornim uljima tvrtke TotalEnergies​ možete pročitati ovdje.