Skip to content

Kako možete sami zatamniti automobilska stakla folijom?

Zatamnjena automobilska stakla su odavno popularna među vozačima budući da doprinose atraktivnijem izgledu automobila. Postoji nekoliko metoda za zatamnjivanje stakala, kao što su tvorničko zatamnjivanje, premazivanje i lijepljenje folije. Upravo je samostalna primjena posljednje metode predmet našeg zanimanja za ovaj eHow. Lijepljenje folije na automobilska stakla nije jednostavan proces, ali uz malo edukacije, strpljenja i pomoći prijatelja, uspjet ćete ga sami završiti i tako uštedjeti nekoliko stotina eura. Zato, bacimo se na posao…

Dopušten stupanj prozirnosti

 

Prije nego što se upustite u proces zatamnjivanja stakala na automobilu, informirajte se o zakonskim propisima Republike Hrvatske u vezi s dopuštenim stupnjem prozirnosti.

Zakon o sigurnosti prometa jasan je po ovom pitanju:

  • Vjetrobransko staklo se ne smije zatamnjivati;
  • Vozačko i suvozačko bočno staklo mogu se zatamniti do 20%, računajući i tvornički stupanj zatamnjenja;
  • Ostala (stražnja) stakla mogu biti maksimalno (100%) zatamnjena, pod uvjetom da vozilo ima bočne retrovizore s obje strane.

Je li bolje ako kupite već izrezane folije ili ih sami izrežete?

 

Hoćete li se odlučiti za kupovinu već izrezanih folija koje odgovaraju staklima modela vašeg automobila ili ćete ih sami izrezati, ovisi od vaših preferencija. Ipak, ako se niste imali prilike ranije okušati u „disciplini“ zatamnjivanja stakala, velika je vjerojatnost da ih nećete uspjeti sami izrezati na primjeren način iz prve, te se, u tom slučaju, naoružajte strpljenjem.

Imajte na umu da odgovarajuće izrezana folija čini 80% obavljenog posla kada je u pitanju zatamnjivanje stakala na automobilu, te ako tu zabrljate, izostaje željeni učinak.

Kako možete sami izrezati folije?

Kao što smo već napomenuli, ako nemate iskustva sa samostalnim rezanjem folija, velika je vjerojatnost da ih nećete precizno izrezati otprve, te vam preporučujemo da upotrijebite dijelove kartona kao predložak za svako staklo. Ako ne „ubodete“ predložak iz prve, u pitanju je samo karton pa uzmite novi karton i nastavite s poslom. Na ovaj način nećete uludo potrošiti folije. Prilikom izrade predloška od kartona, ne zaboravite dodati oko 1.9 cm na svaki rub kartona zbog guma na staklima ispod kojih će se folije zalijepiti.

Nakon što izrežete predložak od kartona, položite ga na čvrstu površinu, a zatim postavite foliju na njega. Uzmite oštar nož i izrežite foliju precizno prateći rubove kartona. Po završetku rezanja, položite foliju na unutrašnju stranu (da, folija se postavlja s unutrašnje strane) odgovarajućeg stakla automobila kako biste se uvjerili da je veličina odgovarajuća. U slučaju da su potrebne dodatne korekcije, zamolite prijatelja da vam pridrži foliju na unutrašnjoj strani odgovarajućeg stakla, dok ju vi oblikujete. Prilikom dodatnog rezanja vodite računa da zađete u sve kutove kako ne biste ostavili prazninu između gume na staklu i folije.

Kako pripremiti stakla?

Bez obzira na to jeste li odlučili sami izrezati foliju ili ju kupiti već izrezanu, od izuzetnog je značaja da pripremite stakla za zatamnjivanje, a to znači da ih očistite kako treba, pomoću sredstva za čišćenje i brisača za stakla. Za najbolje rezultate, očistite stakla 2 ili čak 3 puta i nemojte koristiti sredstvo koje sadrži ocat ili amonijak budući da navedeni sastojci mogu oštetiti folije.

Vrlo je važno osigurati da na staklima ne postoji ni mrvica prljavštine jer će u suprotnom doći do pojave nabora i balončića na folijama koje onda nećete moći ukloniti.

Kako foliju treba postaviti?

 

OK, vrijeme je da svom limenom ljubimcu podarite „opasan“ izgled.

Nanesite solidnu količinu otopine za folije za automobilska stakla na odgovarajuće staklo automobila, uklonite zaštitni sloj folije, a zatim nanesite prethodno navedenu otopinu i na stranu folije s koje ste uklonili zaštitni sloj.

Uz pomoć prijatelja pažljivo postavite stranu folije na koju ste nanijeli otopinu na unutrašnju stranu odgovarajućeg stakla, počevši od njegovog dna. Pobrinite se da, kako se „penjete“ ka vrhu stakla, izbjegnete pravljenje nabora i balončića, kao i da ne pritišćete foliju jako zbog njene osjetljivosti. Ako je pritisnete prejako, zalijepit će se za staklo i onda ćete morati sve raditi iz početka.

Ako ste dobro postavili foliju, brisačem za stakla pričvrstite foliju za staklo praveći jednake pokrete od sredine stakla ka njegovom vrhu i dnu. Sada je bitno da navlažite vanjsku stranu folije kako bi brisač mogao kliziti. Za potrebe ovog dijela procesa zatamnjivanja automobilskih stakala folijom možete upotrijebiti nekoliko kapi tekućine za pranje suđe, razrijeđene u vodi i ulivene u bočicu s prskalicom.  

Nastavite vlažiti foliju i prelaziti preko nje brisačem za stakla (u skladu s prethodno navedenim uputama), i dalje ne pritišćući jako, kako biste ispravili balončiće i kako biste izbacili otopinu koja se nalazi između stakla i folije.

Imajte na umu da se folija još uvijek nije u potpunosti zalijepila na staklo te da će se to dogoditi onda kada izbacite svu otopinu koja se nalazi između stakla i folije. Ne zaboravite brisačem dosegnuti rubove folije kako bi se i oni zalijepili za staklo podjednako dobro kao i srednji dio folije.

Kada ispravite nabore i balončiće, počnite postupno primjenjivati jači pritisak na foliju i pričekajte da sva otopina koja se nalazi između stakla i folije izađe. Nakon što se to dogodi, folija bi trebalo biti čvrsto zalijepljena za staklo, bez ikakvih nabora i balončića, kao i bez praznina između folije i ruba stakla.

Ponovite isto s preostalim staklima na automobilu i pričekajte bar 48 sati prije nego što počnete s pranjem i otvaranjem prozora kako bi se folije na staklima učvrstile. Nakon toga, sve što vam je preostalo učiniti je uživati u vožnji svog „mrkog“ limenog ljubimca.

Tvrtka TotalEnergies želi Vas savjetovati korisnim savjetima i preporukama sa što više tema.

Više o motornim uljima tvrtke TotalEnergies možete pročitati ovdje.